Амиџин конак – споменик културе који поново пише историју

Синоћ је, после 20 година, Амиџин конак поново отворио своја врата за посетиоце

Синоћ је, после 20 година, Амиџин конак поново отворио своја врата за посетиоце.

У њему је отворена изложба „Први дан Првог светског рата“ поводом обележавања 101. годишњице Великог рата.

Ми смо искористили прилику да попричамо са директором Народног музеја у Крагујевцу и да сазнамо нешто више о самој изложби као и о плановима везаним за Амиџин конак.

Господине Ђорђевићу, синоћ је у Амиџином конаку, отворена изложба „Први дан Првог светског рата“, први пут после 20 година, можете ли нам рећи нешто више о томе?

Та изложба је производ контакта са људима који су то радили. Прошле године изложба „Први дан Првог светског рата“ је била на Калемегдану. Сама изложба је врло интересантна и садржи неких 15-ак паноа и изложени су врло интересантни делови који се односе на почетак Великог рата. Прошле године Крагујевац није био у могућности да достојно обележи почетак Првог светског рата. Моје мишљење је да је Крагујевац имао значајну улогу у Првом светском рату. Ово је нешто што ја посматрам као историчар, стварање модерне српске државе: прва зграда саграђена 1818. године, Крагујевац престоница, борба за самосталност и успон државе и њена самосталност, где је Крагујевац био у самом центру догађања, као и центар саме Врховне команде током Великог рата.

Да ли то значи да се култура у нашем граду враћа на праве стазе?

Искрено надам се. Надам се да ће, после синоћне изложбе, људи схватити да зграда поред које живе и свакодневно пролазе има неки свој смисао. То је сјајно приметила једна моја колегиница из Народне библиотеке да људи просто не знају која је сврха те зграде.

Постоје ли одређени планови везани за простор Амиџиног конака?

Наравно. За сада радимо изложбе. Сигурно ће бити још једна изложба у Амиџином конаку. То ће највероватније бити „Ваљевска болница“, коју ћемо радити у сарадњи са Народним музејом из Ваљева. Планирамо поред ове и још једну изложбу о Арчибалду Рајсу и Колубарској бици. Пошто Амиџин конак има историјску вредност и сама зграда има историјску вредност, желимо да искористимо тај простор на овај начин. Док Амиџин конак више везан за период устанака и борбу за самосталност Србије, желимо да искористима тај простор на прави начин. Често се меша прича о грађанској Србији са Амиџиним конаком, али та прича се више односи на Конак кнеза Михаила, који је типична деветностовековна грађевина.

За крај, имате ли неку поруку за наше суграђане?

Поручио би нашим суграђанима да прате наше изложбе и да нас посећују у што већем броју.

Да подсетимо, изложба је отворена до 28. септембра и улаз је симболичних 100 динара.

Фотографије: Жељко Јанковић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.