Арсенал фест 6 – Asian Dub Foundation

Састав је настао 1993. године као плод документарног филма Identical Beat, сниманог у Лондону на локацији Community Music

Састав је настао 1993. године као плод документарног филма Identical Beat, сниманог у Лондону на локацији Community Music House са сврхом да покаже азијској деци имиграната основе музике и музичке технологије. Двоје водитеља филма, Aniruddha Das и John Pandit, већ тада познат и као успешан DJ, заједно са учеником, 14-годишњим бенгалским репером Deederom Zamanom основали су бенд којег су назвали Asian Dub Foundation. Популарни надимак им је MIDI Warriors of XXI Century (МИДИ ратници 20. века).

Након оснивања бенда сваки је члан узео надимак: басист Das постао је Dr. Das, Pandit је постао Pandit G, а Zaman Master D. 1994. године добили су још једног члана, гитариста Stevea Chandru Savalea, иновативнога перформера који је често гитару свирао ножем, чиме је добио надимак Chandrasonic. Након добијања новога члана, састав је кренуо са стваралаштвом и песмама које су се изразито противиле насиљу против Азијаца у Уједињеном Краљевству. Дебитовали  су песмом „Conscious“ (Свестан) 1994. године. Након успешног дебија понајвише на Острву због миешања разних врста глазбе, од пунк/рока до бенгалске народне музике, АДФ је добио позитивне рецензије и од антифашистичких покрета, који су подржавали њихову борбу против расизма.

Након стечене репутације музичара који свирају бројне концерте, састав је добио још два члана: плесача Bubble-E-a и још једног DJ-а, Sun-J-a. 1995. година била је изразито успешна због бројних награда, посебно она за пјесму „Rebel Warrior“. Други албум Rafi“s Revenge (Рафијева освета) био је номинован за Mercury Prize, једно од највећих музичких признања на Острву, због још једном поновљених пунк/рок елемената помешаних овај пут са jungle/reggae ритмовима. Rafi“s Revenge је у већини музичких медија оцењен оценом 10/10. Исте године одржали су турнеју по САД-у и Јапану, заједно са Beastie Boysima.

Deeder Zaman је напустио бенд након последњег концерта с АДФ-ом 1. јануара 2000., а састав се након тога проширио Pritphalom Rajputom (dhol, табла), Rockyjem Singhom (бубњеви), MC Spex-om (вокали) и Akhtarvatorom (вокали). Тадашњи састав је први пут наступио у Rio de Janeiru, Бразил, 2001. године, на концерту назван Favela Rising (Устанак фавеле). Наставили су одржавати концерте уживо широм света наредних пет година. 2004. године су чак јавно иступили у јавност протестујући против мучења затвореника из Abu Ghraiba.

2003. године издали су албум Enemy of the Enemy (Непријатељев непријатељ) који је постао њихов најпродаванији албум, делом и због тога што је садржао песме „Fortress Europe“ (самостална песма која прича о неприхватљивој политици ЕУ-а према имигрантима) и „1000 Mirrors“, песму коју пева Иркиња Sinead O“Connor, а говори о жени која је осуђена на доживотни затвор због убиства насилног мужа. Исте године одржали су концерт пред 100.000 људи у Larzacu, Француска.

АДФ је аутор дуб/панк опере Gaddafi: A Living Myth (Гаддафи: Живи мит) о либијском владару Гадафију, која је премијерно изведена у Лондону 7. септембра 2006. године. Dr Das се такође повукао из састава због покушаја развоја властите музике. Басиста на замени је Martin Savale, познат и као Babu Stormz.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.