Бора Дугић (Ђурђево, 10.јун 1949)

Бора Дугић (Ђурђево, 10.јун 1949) је српски музичар. Рођен 10. јуна 1949. у Ђурђеву код Раче. Завршио гимназију

Бора Дугић (Ђурђево, 10.јун 1949) је српски музичар.

Рођен 10. јуна 1949. у Ђурђеву код Раче. Завршио гимназију и Вишу педагошку школу, Одсек математике у Крагујевцу. Био је секретар КУД „Абрашевић“ у Крагујевцу, члан Великог народног  оркестра Радио-телевизије Београд, а као солиста фрулаш снимио је десетак плоча и касета, неколико CD-ова и видео-касета и одржао стотињак солистичких концерата широм света.

Добитник је Октобарске награде града КрагујевцаЗлатног беочуга за трајни допринос култури Београда и бројних домаћих и међународних признања.

У књизи за први разред основне школе, уз објашњење шта је фрула стоји његова фотографија, на шта је посебно поносан, као и на чињеницу да у уџбенику за пети основне пише како је фрула једноставан инструмент али неки фрулаши могу да на њој свирају и теже композиције много дубљег садржаја. Тако се препоручује ђацима да слушају причу Чаробна фрула Боре Дугића.

Недавно је прославио 35 година уметничког рада великим солистичким концертом Игра Духа и Даха у Сава Центру, уз огромно одушевљење публике и салве аплауза.

Дугић је био посебан гост у победничком наступу Јелене Томашевић на Беовизији 2008 са етно баладом Оро.

Добио је Орден Светог Саве другог степена, одликовала га је Српска  православна црква фебруара 2013. године.

Ожењен је Миланком, колегиницом по образовању, имају кћерку Јасмину, дипломираног костимографа, и сина Бојана који је дипломирао на Беркли универзитету у Бостону на Одсеку музичке  продукције  и инжињеринга и живи и ради у Њујорку.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.