Борци Крагујевца: Гробове руских хероја нико не сме да ископава

Поводом најаве да ће више од 1.500 гробова бити измештано због неплаћања закупа дужег од десет година, први

Поводом најаве да ће више од 1.500 гробова бити измештано због неплаћања закупа дужег од десет година, први је реаговао крагујевачки СУБНОР, јер се међу сахрањен који су на списку за ексхумацију налазе и људи који дали животе за слободу.

– Одговорно тврдимо да је на територији Крагујевца и Шумадије погинуло 1.153 припадника Црвене армије. Пре четири године смо успели да сачувамо на варошке гробљу једини споменик, да га обновимо и да поставимо таблу на којој пише ко ту почива. Успели смо да добијемо оригиналне скице гробова, на варошке и Палилулска гробљу. Постоје споменици, и то су наше светиње и ми им се клањамо, као и другим патриотама, јунацима из Првог и Другог светког рата, онима кој су прошли голготе Албаније и који су дали животе да би ми били данас слободни – рекао је историчар Жељко Зиројевић , председник СУБНОР-а.

Он је управи гробља али и градским властима поручио да неће дозволити да се тргује са гробовима мртвих.

– Живот нема цену, али ни слобода нема цену. О свим ратницима који су пали за слободу ћемо подједнако водити рачуна – рекао је историчар Зиројевић.
Он је подсетио на досадашњу „изузетну сарадњу са градом и са директором Градског гробља“ и рекао да су борци покренули иницијативу да се не плаћа надокнада за гробна места ни људима који су погинули у ратовима од 1991. до 1999. године.

Директор ЈКП „Градска гробља“ Никола Спасић каже да је после писања „Блица“ покренуто питање које мора да разреши или Скупштина Србије или града „.

– Гробове људи који су дали животе за ослобођење Србије нико неће да дира, али ми морамо да имамо званичну одлуку. Надамо се да ће та питања да се уреде и да ћемо убудуће да послујемо како треба. Нажалост, до сада се нико није озбиљно бавио плаћањима за оваква гробна места – рекао је Никола Спасић.

извор: Блиц, Н.Радишић, фото: Н.Раус

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.