Дан примирја обележен и у Крагујевцу

Полагањем венаца крај Споменика палим Шумадинцима и минутом ћутања, у Крагујевцу је обележен Дан примирја у Првом светском

Полагањем венаца крај Споменика палим Шумадинцима и минутом ћутања, у Крагујевцу је обележен Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар 1918. године када је у 11 сати на снагу ступило примирје које је Немачка потписала са силама Антанте и тако окончала непријатељства на Западном фронту .

Венце су крај споменика положили представници града Крагујевца, Команде гарнизона, Удружења потомака старих ратника и СУБНОР – а, Удружења Бирам Крагујевац и Удружења мирнодобских и ратних војних инвалида.

Крагујевац је 1914. године послао на фронт 1677 својих најбољих синова и кћери, подсетио је том приликом Жељко Зиројевић председник СУБНОР -а. Из рата се није вратило њих 478. Крагујевац се данас клања сенима свих погинулих Шумадинаца, одајући пошту уз поруку да више никада не буде рата.

Ово је јако битна година за Србију јер обележавамо 70 година од победе над фашизмом и 101 годину примирја у Првом српском рату, рекао је Обрад Турковић помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих. Град Крагујевац је дао велику жртву, сви Шумадинци су били епицентар односно они који су носили ту борбу у свим ослободилачким ратовима. Чињеница да имамо овај споменик који обележава све то је велика ствар и морамо нове генерације стално да подсећамо на то, шта су све њихови преци учинили да би данас сви ми могли овде слободно да живимо.

Иначе, споменик је подигнут 1932. године, рад је аутора Антуна Аугустинчића и посвећен је палима у ратовима за ослобођење од 1804. до 1918. године. Рађен је на основу у облику крста; на странама каменог постоља налазе четири рељефа који представљају 4 поколења и четири историјске епохе, кроз ратне догађаје који су их обележили: Први и Други српски устанак, Балканске ратове и Први светски рат.

Извор: ритамграда.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.