Данас је Света мученица Пелагија Тарсијска , Уторак 138. дан .2016, још 228 дан до краја године.Температура данас од 5 до 17 степени, 997 мб . Вероватноћа падавина 10% Исток-Североисток, Слаб ветар, 3.1м/с.Крагујевац богатији за 1 девојчицу и 5 дечака.Евро 122,6468, Долар 108,1255.

Данас је Светски дан борбе против хипертензије.
Конференција за медије поводом обележавања Светског дана хипертензије, под слоганом “На кафи са хипертензијом“. Акција је подржана од стране Међународног удружења за хипертензију и први пут се централна манифестација за Србију одржава у Крагујевцу. Присутнима ће се обратити др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјална питања, Проф. др Небојша Тасић, са Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње“, а испред Клиничког центра Крагујевац директор проф. др Предраг Саздановић. доц. др Горан Давидовић и проф. др Владимир Милорадовић. 11:00 Свечани салон зграде Градске управе.

На Кг политичкој сцени затишје. О власти причају само они који највероватније у њој неће ни бити. Чека се Београд.Избори у СНС-у 28 маја.

Локална самоуправа је ове године први пут издвојила подстицајна средства, укупно 7 милиона динара, за воћаре који набављају противградне мреже и пратећу опрему.

Нови затвор, до краја године, требало би да почне да се гради у Крагујевцу.Нови објекат имаће капацитет за око 400 кажњеника, а градиће се по узору на најмодерније европске затворе. Нови затвор у Крагујевцу неће бити у категорији окружних затвора, већ прелази у Казнено-поправни завод.

Конференција за медије на којој ће бити најављен Фестивал поводом 160 година од рођења Николе Тесле “Трагом Теслиних октрића“ у организацији града Крагујевца, Универзитета у Крагујевцу и Природно – математичког факултета. Поред Бориса Ковачевића члана Градског већа за ванпривреду, обратиће се представници Универзитета и ПМФ – а. 12:00– сала 105 зграде Градске управе.

У Србији само 8 и по одсто становништва старијих од 25 година има све очуване зубе. Зато ће недеља здравља уста и зуба која ће трајати у Крагујевцу до 23. маја бити посвећена превенцији и едукацији деце предшколског и школског узраста о важности очувања оралног здравља.

Представници медија, чланови редакција, новинарских асоцијација и других градских организација тесно повезаних са системом информисања у граду, упутили су градоначелнику Радомиру Николићу и Градском већу писмо са једним конкретним питањем:Да ли ће град Крагујевац расписати конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса? Ако хоће, када ће тачно то учинити, а ако неће – које је образложење такве одлуке.У писму се наводи и да су аргументи кратки, јер градоначелник зна зашто му се поставља ово питање:

„1. Град Крагујевац 2015. године није спровео конкурс о суфинансирању медијских пројеката, иако је у првој години примене новог Закона о јавном информисању на то био обавезан и иако су у буџету града била билансирана средства за те намене.

2. Конкурс није расписан ни у прва четири и по месеца 2016. године, а и за њу су наменски опредељена средства у буџету. Градоначелник и други градски функционери јавно су изјављивали да ће конкурс бити „за седам дана”, „следеће недеље”, али њега до данас нема.“Тако је Крагујевац изузетак међу градовима у Србији који није испоштовао законске одредбе, а истовремено не извршава ни обавезе из свог буџета који је усвојила Скупштина града. Све је то на штету грађана којима се ускраћује уставно право на обавештеност и остваривање јавног интереса који подразумева истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање.

Синоћ на РТК било РАЗМОТАВАЊЕ . Тема СКЦ и његови директори .

Конкурс за награду „Академик Драгослав Срејовић“,није расписан ни ове године.
ЕКОНОМАЦ прославио 8 титулу.Сутра. на Економском факултету у Крагујевцу биће организована акција добровољног давања крви.Крагујевачки огранак МЕНС-е, организовао је тестирање за пријем нових чланова.

Припадници ПУ Крагујевац, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, открили су две лабораторије за производњу дроге и ухапсили четири особе (В. А. (27) из Крагујевца, као и чланови А. О. (27), такође из Крагујевца и М. Ч. (32) и Љ. С. (30) из Београда )осумњичене да су се као чланови организоване криминалне групе бавили производњом и прометом наркотика.Претресом породичних кућа на две локације у Крагујевцу, полиција је у лабораторијама са комплетном апаратуром за производњу опојне дроге, запленила 214 биљака индијске конопље, укупне масе 31 килограм, од које се производи опојна дрога мара.

 • ЈЕЛИСАВЕТИНИ ЉУБАВНИ ЈАДИ ЗБОГ МОЛЕРА вечерас 20:00 Књажевско српски театар.
 • ИЗНЕНАЂЕЊЕ НА СРЕТЕЊЕ – Данијела Вулићевић (радионица за децу) Среда 18. мај у 12:00 Дечје одељење, М. Глишића 44.
 • ТРИ КИНЕСКЕ ПРИЧЕ – Среда 18. мај, 18:00 Позориште за децу.
 • „.Емисија „Живот прича“. хероји Кошара, Крагујевчани, Томислав и Звездан Рачић. 18.5 ТВ „ПРВА” . Ово се гледа. Не препричава се.
 • ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЛУДАКА – 20. Мај 20:00 Књажевско српски театар.7
 • THE COCKBLOCKERS – СКЦ 20. Мај 22:00.
 • АХ, ТАЈ ЗМАЈ – Субота 21. мај, 12:00, Позориште за децу.
 • САН ЛЕТЊЕ НОЋИ- 21 мај -20:00 Књажевско српски театар.
 • Карикатуриста Предраг Кораксић CORAX биће гост Клуба Видосав, у недељу 22. маја, у 20 часова, у Ботуњу. Изложбу Кораксових карикатура, и његове књиге „Трајно прошло време“ и „Феноменологија зарђале кашике“ представиће позоришни редитељ Дејан Мијач.
 • Удружења „Видо“ и Стандуп.рс, организују регионални фестивал стендап комедије под називом „Балкан Уп“, 23. (Срђан Динчић, Јелена Радановић и Раша Несторовић, уз водитеља програма Милоша Радојковића ) и 24. маја,( Ненад Даниловић (Неша Бриџис), Александар Перишић, Никола Силић и водитељ програма Ненад Стефановски. ) од 20 сати, у Позоришту за децу Крагујевац. Једно вече 500 кинти, обе вечери 800 кинти.
 • БИБЛИОНЕТ 2016 (десети стручно-научни скуп библиотекара Србије) Тема: Легати и библиотеке целинеНародна библиотека „Вук Караџић“ 26-28. мај 2016.

Удружење КРАГУЈЕВАЧКИ КУЋНИ САВЕТ организује 27. Маја Дан комшија.

1917 – Умро је српски војсковођа војвода Радомир Путник. У два српско-турска рата од 1876. до 1878. командовао је Рудничком бригадом и Ветерничким одредом, које су се истакле на Јавору, Кревету, Великом Шиљеговцу, Ђунису, око Пирота, приликом ослобађања Ниша, Врања и Гњилана. У Српско-бугарском рату 1885. био је начелник Штаба Дунавске дивизије, а 1890. постављен је за помоћника начелника Главног генералштаба. У програм обуке старешина увео је решавање тактичких задатака на Вишој школи Војне академије, у којој је предавао тактику и генералштабну службу. Команда над Шумадијском дивизијском облашћу поверена му је 1893. али му је 1895. одузета и 1896. пензионисан је под сумњом да сарађује с Радикалном странком. Реактивиран је 1903. и од тада се налази на месту начелника Главног генералштаба као и министра војног 1904, од 1906. до 1908. и 1912. У Првом балканском рату као начелник Штаба Врховне команде знатно је допринео победи српских армија у Кумановс кој, а затим у и Битољској бици октобра и новембра 1912. У Другом балканском рату 1913. правовремено је распоредио и припремио војску, предвидевши бугарски напад, што је било одлучујуће за тријумф у Брегалничкој бици. У Првом светском рату 1914. вештим маневрисањем и груписањем главнине српских снага допринео је сламању надмоћних аустроугарских трупа у Церској и Колубарској бици. Руководио је повлачењем српске војске 1915. осујетивши низом маневара намеру немачке Врховне команде да је у садејству с бугарским и аустроугарским трупама опколи и уништи.Савезници су га претходно онемогућили да превентивним ударом спречи Бугарску да ступи у рат на страни Централних сила. Током повлачења српске војске тешко је оболео и упућен је у Француску на лечење, где је умро.

Крагујевачки кик боксер Никола Манчић освоји сребро за репрезентацију Србије на Светском КУП – у у Будимпешти.

Данас без струје:
од 10.00 до 15.00 Станово – стара школа.
од 09.00 до 14.00 Цара Душана, Гоце Делчева, Горана Ковачића, Дубровачка и у насељу Попова шума.
од 08.00 до 14.00 Аце Стојановића, Пријепољска, Богољуба Ђорђевића.
од 09.00 до 14.00 Лужнице – викенд насеље и Петровац код школе.
од 09.00 до 14.00 Белодримска и Владе Багата и у насељу Драча код игралишта.

Добар дан !
Извор:
Зоран Јовановић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.