Данас на Опленцу сахрана Кнеза Александара Карађорђевића

Данас је Појава Часног Крста у Јерусалиму , Петак 141. дан .2016, још 225 дан до краја године.Температура

Данас је Појава Часног Крста у Јерусалиму , Петак 141. дан .2016, још 225 дан до краја године.Температура данас од 9 до 17 степени, 992 мб . Вероватноћа падавина 83.59% Север, Поветарац, 0.7м/с .Крагујевац богатији за 4 девојчице и 6 дечака.Евро 122,6714, Долар 109,5183.

Данас ће на Опленцу у 13:00 бити сахрањен Кнез Александар Карађорђевић .

Две лабораторије, у Београду и Крагујевцу, анализирају све ризике за настанак разних болести код деце и засад су једине у Србији. Анализе у Крагујевцу коштају до 20.000 динара, док су у Београду – бесплатне.

Не ради семафор у Ердоглији – ОПРЕЗ ! Комшија завршио списак вишкова, па има времена да обитава по кафићима.

Далибор Јекић члан Градског већа за привреду организује пријем за екипу кулинара из Крагујевца ( HoReCa асоцијација ) који су на Балканском кулинарском купу у бугарском туристичком центру Св Влас освојили 11 медаља: две златне, шест сребрних и три бронзане, у конкуренцији 200 кулинара из 15 земаља.( 11:00 Свечани салон).Борис Ковачевић члан Градског већа за ванрпивредне делатности организује пријем за ученика седмог разреда Прве крагујевачке гимназије Златка Голубовића који је на републичком такмичењу из математике освојио 100 поена и његовог професора Драгољуба Костића. (12:00 – Свечани салон зграде Градске управе ).

У 2016. години град Крагујевац ће за реализацију Локалног акционог плана запошљавања имати на располагњу близу 5. милиона и 400 хиљада динара.Од почетка примене новог Закона о озакоњењу крајем новембра прошле године на подручју 7 крагујевачких насеља пописано је више од 9.000 незаконито изграђених објеката.
Компанија ФЦА Србија уручила је награде за најбоље пројекте ученицима треће године средњих школа у Крагујевцу, који су учествовали у кампањи „Безбедност и здравље на раду – култура здравља“.

Студенти са Катедре за соло певање крагујевачког Филолошко-уметничког факултета, класе професора Радмиле Трајковић Биџовски и Оливера Њега, представили су се на концерту у Галерији Народног музеја. Извели су најлепше арије Хендла, Брамса, Рахмањинова, Биничког, Пучинија.На Факултету инжењерских наука у Крагујевцу у петак, 20. маја и суботу, 21. маја 2016. године одржаће се 23. Републичко такмичење средњих машинских школа Србије, а домаћин такмичења је Политехничка школа.

 • МУЧЕНИЦИ АП Ниш – вечерас од 20:00 Сала ПМФ.
 • ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЛУДАКА – вечерас од 20:00 Књажевско српски театар.
 • THE COCKBLOCKERS – СКЦ вечерас од 22:00.

ПРОГРАМ НОЋИ МУЗЕЈА У КРАГУЈЕВЦУ, који се одржава у суботу :
1. Изложба скулптура и цртежа вајара Николе Коке Јанковића
Спомен парк 21. Октобар 19.30 Сећајте се мене моји
За посетиоце ће бити организован вечерњи обилазак Меморијалног парка аутобусом, под називом „Сећајте се мене моји“, уз стручно вођење кустоса.
20.30 Отварање изложбе Отварање изложбе скулптура и цртежа Николе Коке Јанковића, једног од наших највећих вајара, аутора многих антологијских дела која су обележила нашу модерну скулптуру. Никола Кока Јанковић рођен је 1926. године у Крагујевцу. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду, где је и радио од 1955. до пензионисања 1991. Имао је више од 20 самосталних изложби у најзначајнијим музејима и галеријама у земљи и свету. Редован је члан САНУ. У музеју „21. октобар“ Никола Јанаковић је оставио изузетно дело, свечани портал на горњем нивоу зграде из 1976. године са рељефом „Мајке“, који се као две тешке, бронзане траке пружа целом дужином, а на њима се вертикално ниже тужна поворка жена које оплакују своју убијену децу.
18.30 Између неба и земље Позоришна представа „Између неба и земље“ по тексту Видосава Стевановића, са прошлогодишње манифестације „Велики школски час“.
2. Изложба Убиство Краља Александра И Карађорђевића
Историјски архив Шумадије Изложбом Убиство Краља Александра И Карађорђевића у Марсеју 1934. године Историјски архив Шумадије Крагујевац презентује широј јавности вредну архивску грађу из збирки Историјског архива Шумадије и Архива Југославије (Збирка Војислава Јовановића Марамбоа и фонда Двор Краљевине Југославије) као и фотографије из албума: Албум Хорс-серие ла трагедие ду 9 оцтобре, Л’иллустратион, оцтобре 1934. и Пестрy тyден, Праха, Просинци 1934.
3. Ноћ музеја у Дому
Дом омладине 17.00 – 23.00 Жива библиотека људских права и изложба фотографија “Грађански живот Рома у Крагујевцу почетком друге половине 20 века” (из колекције породице Ђорђевић) ,Живе библиотеке” у којима ,,људи – књиге” усмено приповедају своје приче и судбине, први пут су се појавиле на музичком фестивалу „Роскил“ у Данској 2000. године и одмах постале један од најбољих начина промоције основних људских права. Крагујевчани ће у Дому омладине, у оквиру овогодишње „Ноћи музеја” имати прилике да уживо “читају” о правима Рома, ратних ветерана, избеглих лица, праву на рад и слободу изражавања. Визуелна сценографија „живе библиотеке” крагујевачких људских права биће јединствена изложба фотографија из приватне колекције породице Ђорђевић.
23.00 – 01.00 „Вече страшних прича: КГ Хоррор Нигхт“ и изложба фотографија „Мистичне локације Крагујевца као инспирација прозе Александра Стаменковића“Александар Стаменковић, крагујевачки књижевник средње генерације, у својим новим делима („Ујка Васина слава“, Прессинг, Младеновац, 2015.) на маестралан начин кроз новеле приповеда мрачне урбане сторије нашег града у којима се појављују уклете куће у Ердоглији, сукубе на Хиподрому, блацк-метхал демони у Колонији, вампируше у Илићеву, сатанисти код Великог парка… У „Ноћи музеја“, чланови Драмског студија Дома омладине ће читати одломке из његових „страшних прича“, док ће сам аутор, симболично – тачно у поноћ, посетиоцима ексклузивно представити делове из новог рукописа „Пар година за нас”. Визуелна презентација „вечери шумадијског урбаног хорора”, биће представљена кроз изложбу фотографија са мистичним локацијама града Крагујевца, које су инспирисале Александра Стаменковића за писање прича.
4. Ликовна колонија Буљарице XВ-XВИ сазив
Галерија Арт Већ традиционало у последње четири године за Ноћ музеја Галерија Арт излаже радове настале током претходне године на ликовној колонији Буљарица (Црна Гора). Ове године представља радове учесника колоније из маја (XВ сазив) и септембра (XВИ сазив): Александар Цветковић, Наод Зорић, Бојан Оташевић, Мишо Вемић, Василије Доловачки, Зоран Круљ, Виктор Аранђеловић, Милош Сарић, Голуб Мијаљевић, Милица Којчић, Силва Вујовић, Маја Ђокић.
5. Гимназија ноћу не спава
Прва крагујевачка гимназија У оквир поставке улази цртање графита на платну која одговара називу поставке, као и концерт балета и класичне музике, изложбу слика Оље Ивањицки, као и изложба старих дневника ученика Прве крагујевачке гимазије, представа на отвореном Драмске секције наше школе.
6. 40 година Универзитета у Крагујевцу
Факултет медицинских наука Факултет медицинских наука отвориће у својој галерији изложбу слика и скулптура „Светлост здравоумља“ групе од 24 уметника окупљених око Културно-туристичког центра „Стефан Немања“ из Лапова.
7. 100 година Дадаизма: 1916-2016
Универзитетска библиотека Изложба посвећена стогодишњици уметничког покрета Дадаизам је интерактивног карактера и обухвата неколико сегмената који укључују изложбу плаката, књига из фонда Библиотеке, фотографија из тог периода, као и видео презентацију, књижевно вече и креативну радионицу у којој ће заинтересовани посетиоци моћи креирати постер у дадаистичком уметничком кључу. У току књижевне вечери акценат ће бити на повезивању Дадаизма као покрета у односу на Универзитет и музеј, са назнакама на утицај који је извршио на српску културу. Предавање под називом „Дада: сумрак, музеј, универзитет“, одржаће др Владимир Перић, од 20 часова.
8. Изложба слика Паинт Ит Блацк, Горана Ракића
Политехничка школа Горан Ракић је рођен у Крагујевцу 22. фебруара 1956. године. Завршио је Академију ликовних уметности у Сарајеву 1986. године, у класи професора Миливоја Унковића, одсек сликарство. Постдипломске студије је завршио у Београду, на Факултету ликовних уметности, у класи професора Живојина Туринског 1991. године. Члан је УЛУС-а од 1987. године. Излагао је на преко стотину самосталних и заједничких изложби у земљи и иностранству. Био је запослен на Факултету уметности у Косовској Митровици – Звечан, као редовни професор на предмету сликање по смеровима. Редовни је професор на предмету сликање и цртање на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.
9. Стална поставка музеја ФЦА Србија
ФЦА Србија 17.00-01.00 Музеј компаније ФЦА Србија представља следеће теме: Крагујевац; Индустрија у Крагујевцу; Реконструкција фабрике; Логистика; Квалитет; Пресерај; Каросерија; Лакирница; Монтажа, Производ; Парк добављача; Ремедијација; Биодиверзитет; Ергономија. Искористите посебну прилику и погледајте футуристичку поставку која говори о прошлости града Крагујевца, развоју индустрије, реконструкцији фабрике, производњи, као и утицају фабрике на заједницу.
10. Гружанско пролеће
Удружење УММУС 17.00-01.00 ,,Гружанско пролеће” је културна манифестација-пројекат који треба да прерасте у традиционално окупљање деце овог краја која би сваке године својом активношћу дала велики допринос културном живот овог дела Шумадије. Ликовне секције Основних Школа из Груже, Кнића и Топонице узеле су учешће у овом пројекту под организацијом Музичке Школе „Милоје Милојевић“ у Крагујевцу. Кроз литерарну, ликовну и музичку уметност манифестација је окупила преко стотину деце из ове Општине. Ликовни део овог пројекта предводили су мр Дејан Петровић, мастер дизајнер Анђелка Чакаревић и мастер сликарства Тијана Гогић-докторант на интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Тема радионице је “Природа, и у природи Шумадије”. Ученици су представили околину која их окружује, природу где су одрасли, заправо свет око нас. Током два дана радионице, изведено је 19 радова, димензија 100×70цм, акрил на папиру. Овом приликом деца су стекла искуство слојевитог сликања и иста сазнања применила на својим композицијама.

У суботу, 21. маја, Градска туристичка организација “Крагујевац“ организоваће водичку туру „Кафане старог Крагујевца“ у оквиру акције „Крагујевац кроз улице и музеје“. Ова бесплатна водичка тура је пешачког карактера и почеће у 17 часова од „Крста“.

 • АХ, ТАЈ ЗМАЈ – Субота 21. мај, 12:00, Позориште за децу.
 • САН ЛЕТЊЕ НОЋИ- 21 мај -20:00 Књажевско српски театар.
 • Учионица на спрату Дома омладине Радионица: Школа девете уметности “Свет стрипа” Недеља 22. мај, 11:00.
 • КЊИГА О ЏУНГЛИ представа Дечије позоришне радионице Недеља 22. мај, 17:00 Сцена „Славица Слаја Урошевић“.
 • ГРЕБАЊЕ ИЛИ КАКО СЕ УБИЛА МОЈА БАКА представа Драмског студија Дом омладине, Недеља 22. мај, 20:00.
 • Карикатуриста Предраг Кораксић CORAX биће гост Клуба Видосав, у недељу 22. маја, у 20 часова, у Ботуњу. Изложбу Кораксових карикатура, и његове књиге „Трајно прошло време“ и „Феноменологија зарђале кашике“ представиће позоришни редитељ Дејан Мијач.
 • Удружења „Видо“ и Стандуп.рс, организују регионални фестивал стендап комедије под називом „Балкан Уп“, 23. (Срђан Динчић, Јелена Радановић и Раша Несторовић, уз водитеља програма Милоша Радојковића ) и 24. маја,( Ненад Даниловић (Неша Бриџис), Александар Перишић, Никола Силић и водитељ програма Ненад Стефановски. ) од 20 сати, у Позоришту за децу Крагујевац. Једно вече 500 кинти, обе вечери 800 кинти.
 • Од 1. до 10. јула, у Заставиној башти, одржаће се Манифестација APA Beer Garden, а посетиоци ће свакога дана у природном хладу уживати у различитим врстама домаћих и страних пива, док их у вечерњих часовима очекују наступи популарних бендова.

Субота : ЧСК – ФК РАДНИЧКИ ( 17 :00 28 коло ПЛС) , ФК ШУМАДИЈА – ФК Слога П ( 17:00, 26 коло СЛЗ) , ФК Јошаница – ФК АРСЕНАЛ ( 17:00, 26 коло ЗМ) ) РК РАДНИЧКИ – РК Зелезницар Нис (19:00 плаy оут)
Недеља : ФК СЛАВИЈА – ФК Таково ( 17:00 26 коло ЗМ) ЖРК Извор Ар- ЖРК Радницки ( 19:00, последње коло)

Данас без струје:
од 10.00 до 12.00 Спасеније Цане Бабовић бр.1 и 3.
од 09.00до 14.00.Грге Јанкеза,Градимира Младеновић, Горана Ковачића и у насељу Попова шума.
од 09.00 до 14.00 Јовановац, Бозман, Ђубриште у насељу Грошница – средња мала и Рамаћа-Паштрма.
од 09.00до 14.00 Миладина Петровић, део Илинденске, Ђаковичка и део Корушке. У насељу Илићево Мионичка, Дубравска и 19.октобра.

Добар дан !

Извор:
Зоран Јовановић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.