Деца у Крагујевцу са 11 година почињу да пуше!

Млади у Крагујевцу већ са 11 година почињу да пуше

Млади у Крагујевцу већ са 11 година почињу да пуше, а на одвикавању има четрнаестогодишњака, сазнаје ИнфоКГ у крагујевачком саветовалисте за одвикавање од пушења.

У јеку расправе о потпуној забрани пушења на јавним местима истражили смо за вас када млади у Крагујевцу почињу да конзумирају цигарете и да ли их после неког времена доживљавају као порок ког се треба ослободити или уживају, не намеравају да престану и постају страствени пушачи за цео живот .

Граница се спушта све ниже. Некад се са пушењем почињало у средњој школи, а данас тек што се опростило са учитељицом, већ се пали прва цигара. Деца почињу да пуше како би се доказала у друштву, доживљавају то као одраз зрелости и самосталности. Није реткост да се млади непушачи избацију из друштва јер нису довољно „цоол“ и да услед наговарања и подсмеха и они лако попусте и почну да конзумирају цигарете.

Најмлађа особа на одвикавању од пушења имала је само 14 година иу Саветовалиште је послата од стране педијатара. Успешно је завршила програм. Најстарија особа имала је 72 године, што показује да никад није касно за престанак пушења.

Процена је да око 8,8 одсто дечака и 8,3 одсто девојчица старости 13-15 година редовно пуши, а међу одраслима популацији пушача припада око 35 одсто грађана. У крагујевачком Саветовалишту за одвикавање од пушења за пет година постојања око 400 пушача из Шумадије је покушало да се ослободи ове навике. Успех је индивидуалан. Неки нису престајали да пуше ни током третмана, а неки су се вратили цигари одмах након завршетка третмана. Неретко апстиненција од цигарете траје две године, а четвртина од оних који покушају да престану да пуше то трајно и успе чврстом вољом и уз помоћ окружења.

У Саветовалишту кажу да је генерално мало оних који их контактирају. Труде се да онима који ипак желе да престану да пуше помогну пре свега тако што ће ојачати њихову вољу, а избегава се примена фармакотерапије, иако постоји неколико моћних препарата који се могу користити. Уз стручну помоћ терапеута неопходна је подржка породице и радне средине. Због све већег броја све млађих пушача саветовалиште у основним и средњим школама спроводи здравственоваспитни рад, углавном предавања о штетности пушења.

Извор: инфокг.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.