Дејану Милошевићу (Портал ППНС) признање за рад о ГМО

Покретач и уредник портала ПРВИ ПРВИ на скали Дејан Милошевић (Крагујевац) добитник је награде за новинарство у области

Покретач и уредник портала ПРВИ ПРВИ на скали Дејан Милошевић (Крагујевац) добитник је награде за новинарство у области заштите животне средине која је уручена на свечаности у Нишу, у организацији Регионалног центра за животну средину.

Признање је додељено на завршној конференцији, одржаној у Нишу од 30. септембра до 2. октобра, у оквиру пројекта СЕНСЕ – Подршка организацијама цивилног друштва активним у области заштите животне средине у Србији, који је реализован у периоду од 2012. до 2015. године, уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА).

ПОРТАЛ ППНС

Некадашњи уредник крагујевачких гласила: Телевизије Крагујевац, радио-програма Први на скали, часописа Наша радња, сајта КК Раднички, данас слободни новинар Дејан Милошевић награђен је за рад у грађанском новинарству – серијал прилога о генетички модификованим организмима објављених на мултимедијалном порталу ППНС.

На овом специјализованом гласилу покренутом за бољу информисаност грађана Србије, ГМО је посвећено 12 одељака и шест пододељака: О ГМО, Роба без ГМО, Фото, Видео (О ГМО, без превода), Прилози (домаћи медији, страни медији), Документи (домаћи извори, страни извори), Свет, Европа, Србија, Градови-општине, Крагујевац без ГМО, ММ Шеварлић.

Један од циљева серијала прилога, као и портала у целини, је поспешивање коришћење права свих грађана Србије на заштиту свог физичког здравља, које произилази из Устава Србије (Члан 68, став први), као и права на здраву животну средину, благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању (Члан 74) – што јесте и информисање о присуству ГМО у ланцу исхране. Циљ је такође представљање ефеката ГМО и ГМ хране на здравље људи и животиња, за чију се исхрану користе, или на животну средину, а на основу референтих извора и ставова компетентних саговорника.

Концепт портала је у духу важећег Закона о ГМО у Србији и Закона о безбедности хране, Закона о општој безбедности производа, као и Стратегије биолошке разноврсности Републике Србије за период до 2018. године.

Остале активности које су уврстиле Милошевића међу награђене:

-покретач и уредник ад хок сајта Крагујевац без ГМО септембра 2013.
-организатор трибине „Крагујевац без ГМО“, одржане 28. новембра 2013.
-иницијатор петиције „Потпиши: Не желим ГМО!“ (2.500 потписа за пет дана)
-иницијатор и копредлагач Декларације за Крагујевац „Ми не желимо ГМО на нашој територији“, аутора проф. др Миладина М. Шеварлић, усвојене на седници Скупштине града Крагујевца 27. децембра 2013.
-сарадник у припреми специјалног додатка „Вечерњих новости“: „ГМО – отров или храна“ септембра 2014.
-члан тима сарадника проф. др Миладина М. Шеварлић који је припремио Базу података „Општине и градови Србије према усвајању Декларације о ГМО“, заједно са Татјаном Бањеглав

СВИ НАГРАЂЕНИ

За дугорочни допринос популаризацији заштите животне средине у јавности, награде су добиле Виолета Јованов Пештанац, одговорни уредник независног информативног портала „Панчево – Мој крај“ и Драгана Васиљевић, уредник емисије „Еко караван“ еколошке редакције РТС.

За радове у професионалном новинарству награђени су: Адам Сантовац (Н1 телевизија), Јелена Божовић (РТС, дописништво Ужице), Катарина Мартић (Курир магазин) и Марко Јаковљев (Радио-телевизија Војводине).

За остварења у грађанском новинарству признања су, уз покретача портала ППНС, добили и Милица Алавања (координаторка пројекта „Зелена патрола“) и Амел Курбеговић (за онлајн активизам и портал „Стоп хидроцентрали на Лиму“).

Жиријем је председавао професор др Мирољуб Радојковић са Факултета политичких наука. Анализирано је 38 радова, а за награду је предложено наведених деветоро новинара. Сви су добили признање и новчану награду – 1.500 евра.

СЕНСЕ ПРОГРАМ

Током реализације СЕНСЕ програма, РЕЦ је финансијски подржао имплементацију 18 пројеката организација цивилног друштва, односно 46 организација из целе Србије. Укупан фонд од 960.000 евра био је намењен директној подршци организацијама за имплементацију пројеката. У консултативни процес било је укључено преко сто организација из целе Србије.

Медијска компонента пројекта подразумевала је подршку и јачање капацитета медија који прате област заштите животне средине кроз организацију програма обука, семинара и реализацију годишњих награда за најуспешније новинаре и

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.