Деспотова повеља у Борчу

Удружење Средњовјековна прича из Крагујевца организује манифестацију Деспотова повеља

Удружење Средњовјековна прича из Крагујевца организује манифестацију Деспотова повеља, ради промоције српске средњовековне историје и културе у Славном граду Борач, 26. децембра 2015. године.

Данас је то село Борач које има 450 становника, а 1910. је имало 1310, док је у средњем веку по легенди могло са крова на кров да се иде до Рудника. На врху тзв. Борачког крша налазио се велепни дворац, главни град Борачке жупе у коме је 1405. деспот Стефан Лазаревић написао повељу потврде привилегија Дубровчанима.

 

Догађај ће отворити директор школе Свети Сава у Топоници, Горан Марић, домаћин скупа и пријатељ удружења који увек има времена и воље за унапређење друштвеног живота у Борачком крају.

У првом делу манифестације председник удружења Никола Лазовић ће представити средњовековне градове Шумадије са приказом 3Д анимација 3 до сада обрађена града – Борач, Честин и Сребреница. Такође ће представити и даље кораке удружења ка отварењу свог главног циља – оживљавања српске средњовековни локалитета и промоције богатог средњовековног наслеђа Шумадије.

Након тога, профеорка Јелана Павловић ће одржати презентацију / предавање на тему српског старословенског језика и практичне анализе саме повеље деспота Стефана. Презентација је намењена деци основних школа у Борчу, Топоници и околини, заједно са пријатељима удружења и заинтересованим љубитељима српског средњовековне историје и културе.

Средњовековне мачеве и саму вештину мачевања представиће нам ковач мачева Слободан марница и инструктор мачевања Душан Ковијанић из Београда. Демонстрацију приказаног одрадиће витезови у правим оклопима из удружења Бели орлови, Београд.

За децу смо припремили специјалан поклон изненађења у духу српског средњег века. Издавачко предузеће Пчелица из Чачка поклониће школској библиотеци комплет од 16 књига под именом Деца читају српску историју.

 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.