Деспотова повеља у Борчу

Удружење Средњовјековна прича из Крагујевца организује манифестацију Деспотова повеља

Удружење Средњовјековна прича из Крагујевца организује манифестацију Деспотова повеља, ради промоције српске средњовековне историје и културе у Славном граду Борач, 26. децембра 2015. године.

Данас је то село Борач које има 450 становника, а 1910. је имало 1310, док је у средњем веку по легенди могло са крова на кров да се иде до Рудника. На врху тзв. Борачког крша налазио се велепни дворац, главни град Борачке жупе у коме је 1405. деспот Стефан Лазаревић написао повељу потврде привилегија Дубровчанима.

 

Догађај ће отворити директор школе Свети Сава у Топоници, Горан Марић, домаћин скупа и пријатељ удружења који увек има времена и воље за унапређење друштвеног живота у Борачком крају.

У првом делу манифестације председник удружења Никола Лазовић ће представити средњовековне градове Шумадије са приказом 3Д анимација 3 до сада обрађена града – Борач, Честин и Сребреница. Такође ће представити и даље кораке удружења ка отварењу свог главног циља – оживљавања српске средњовековни локалитета и промоције богатог средњовековног наслеђа Шумадије.

Након тога, профеорка Јелана Павловић ће одржати презентацију / предавање на тему српског старословенског језика и практичне анализе саме повеље деспота Стефана. Презентација је намењена деци основних школа у Борчу, Топоници и околини, заједно са пријатељима удружења и заинтересованим љубитељима српског средњовековне историје и културе.

Средњовековне мачеве и саму вештину мачевања представиће нам ковач мачева Слободан марница и инструктор мачевања Душан Ковијанић из Београда. Демонстрацију приказаног одрадиће витезови у правим оклопима из удружења Бели орлови, Београд.

За децу смо припремили специјалан поклон изненађења у духу српског средњег века. Издавачко предузеће Пчелица из Чачка поклониће школској библиотеци комплет од 16 књига под именом Деца читају српску историју.

 

Оставите коментар