ДОЛАЗАК „БУСА ИЗБОРНЕ РЕФОРМЕ – ЗА НАРОДНЕ, НЕ ПАРТИЈСКЕ ПОСЛАНИКЕ” У КРАГУЈЕВАЦ

Активисти иницијативе Бирам кога бирам, у суботу 28. маја, 2016. у пешачкој зони “Код Крста” (код “Перона”) у

Активисти иницијативе Бирам кога бирам, у суботу 28. маја, 2016. у пешачкој зони “Код Крста” (код “Перона”) у Крагујевцу, од 11:00 до 16:00 разговараће са грађанима о томе, због чега је важно да имамо “народне, не партијске посланике”. Иницијатива Бирам кога бирам окупља грађане и представнике цивилног друштва из 12 градова у Србији, експерте у области изборног права, као и посланике који деле ове вредности.

“Бус изборне реформе” са активистима иницијативе “Бирам кога бирам” и крагујевачким организацијама Roma центар и NVO “MillenniuM” као локалном подршком, креће са перона грађанског активизма и осим Крагујевца посетиће још седам градова широм Србије. Бус симболично представља иницијативу за промену изборног закона која добија подршку грађани широм Србије коју је до сада потписало више од 15.000 људи.

„Бус изборне реформе“ ће осим Крагујевца обићи и Ниш, Ужице, Крушевац, Нови Пазар, Пирот, Зајечар и Кикинду.
У оквиру ове акције биће представљени и налази вишемесечног истраживања експертског тима који указују на недостатке постојећег изборног система.
Пропорционални систем, по ком је Србија једна изборна јединица, предвиђа гласање за листе партија, не директно за посланике. У оваквом систему народни посланици нису директни представници грађана, већ партија које су их на то место делегирале. Последице тога су низак степен одговорности посланика, неравномерна територијална заступљеност грађана у скупштини, несразмерна заступљеност полова, неадекватна заступљеност мањина, нерегуларности у изборном процесу, изостанак контроле, али и неповерење грађана у рад парламента.

Активности иницијативе спроводе се уз помоћ мреже удружења окупљених око Националне коалиције за децентрализацију (НКД) и активистичких група Србије у покрету (СуП).
Прикључите се нашој иницијативи јер је важно да бирамо кога бирамо!

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.