Гасе се Прихватилиште и „Кнегиња Љубица“?

Иако је Центар за развој услуга социјалне заштите ''Кнегиња Љубица'' тражио сагласност од Министарства државне управе и локалне

Иако је Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ тражио сагласност од Министарства државне управе и локалне самоуправе да радно правни статус 33 радника, који раде на одређено време две године, прерасте у стални радни однос, добио је зелено светло за свега четири радника.

Нисмо очекивали такву одлуку јер иза нас стоје бројни резултати и то је заиста био шок за све нас – рекла је директорка Љиљана Станковић на конференцији за медије организованој одмах по добијању одговора Комисије за давање сагласности за ново запошљавање. То значи да је после четири сагласности, законски рок за ангажовање на одређено време истекао 30. октобра. Центар од свог оснивања 2011. године има 25 људи који су у сталном радном односу, али са четири радника за које имају сагласност и 3 колико можемо да ангажујемо на одређено време, нисмо у стању да реализујемо ниједну од осам услуга: дневни боравак за децу из породица у ризику, за младе са проблемима у понашању, клуб особа са инвалидитетом, дневни боравак за старе, помоћ у кући, прихватилиште за децу и жртве породичног насиља. Иза тих бројева у нашем захтеву, подсетила је Љиљана Станковић стоје људи, злостављана и гладна деца, деца улице, стари, особе са инвалидитетом, жртве породичног насиља, разне судбине, али и запослени који ће остати без средстава.

Очекујемо да ће надлежни све то имати у виду и да ће преиспитати своју одлуку. Један од аргумената је и чињеница да прихватилиште за децу и жртве породичног насиља ради 24 сата дневно, а по стандардима неопходно је бар седам радника за једно прихватилиште. Од 24 геронто – домаћице 13 је на одређено време што значи да ће стотину корисника остати ускраћено за помоћ у кући. За нас и за наше суграђане све су услуге подједнако важне и не можемо да бирамо коју угасити јер имају дугу традицију и имамо обавезу према нашим корисницима.

Локална самоуправа града Крагујевца свесна је заначаја ове установе и “Кнегиња Љубица“ али и радници и корисници могу да рачунају на пуну подршку града, рекла је том приликом Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравство и социјална питања која је са начелником Градске управе Николом Рибарићем присуствовала конференцији за медије.

Делимо заједно са њима бригу за будућност Центра, који је по свом значају препознат и на националном нивоу. Наша је обавеза да уз максималне напоре и велико стрпљење одржимо ниво достигнутих услуга. Буџетом је опредељено 72 милиона динара за даљи развој услуга али и за плате радника. Покушаћемо на све начине, истакла је Гордана Дамњановић, да сачувамо стручне људе који су ту радили на одређено време пуне две године и наћи ћемо начин како то да реализујемо у складу са законском регулативом. Локална самоуправа ће дати све од себе да се ова ситуација превазиђе на најбољи могући начин. Јер снага ове установе су пре свега запослени који су изразили спремност да волонтирају док се не изнађе начин ангажовања кроз привремене или повремене послове. Истовремено, ми не можемо и не смемо да оставимо град и суграђане без тако квалитетних социјалних услуга.

Кнегиња Љубица – значајан део система социјалне заштите у Крагујевцу
У тешким временима у коме се наше друштво налази приоритет града Крагујевца су социјална давања. Учинили смо максималне напоре да измиримо све обавезе и реализујемо све планиране програме у систему социјалне заштите за 2015. годину.

Значајан део тог система чини Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ који се бави пружањем подршке и помоћи како појединцу тако и породици ради побољшања односно очувања квалитета живота. Најважнији део установе су запослени. Град се више пута обраћао надлежним органима да нам помогну да задржимо ниво који смо постигли у претходним годинама. А, ниво можемо да задржимо само ако сачувамо запослене који раде на реализацији наведених програма.

Иако апсолутно разумемо и тежину ситације у којој се држава тренутно налази и неопходне мере које предузима у смањењу оптерећења бројем запослених, још једном апелујемо на сва ресорна министарства да преиспитају своје одлуке и изађу у сусрет граду Крагујевцу, установи “Кнегиња Љубица“ и грађанима Крагујевца којима је социјална помоћ потребна.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.