Хидрографија Крагујевца – Грошничко језеро или Водојажа

Грошничко језеро или Водојажа је вештачко језеро на Грошничкој реци

Грошничко језеро или Водојажа је вештачко језеро на Грошничкој реци и грађено је у периоду 1931—1938. године, а 1957. је надвишена брана за 5,5 метара. Касније је ова акумулација повезана са акумулацијом на Дуленској реци (Дуленка) из које се пребацује вода у језеро Водојажу.

Језеро је направљено за потребе снадбневања Крагујевца водом. Пошто је општина Крагујевац сиромашна водом, одлучено је да се подигне вештачко језеро на Грошничкој реци, па отуда и назив Грошничко језеро. Други назив језера Водојажа настао је од речи зајазити (преградити) и вода. Пошто је Грошничка река преграђена, или зајажена, отуда и назив Водојажа (преграђена вода).

Крагујевац се брзо развијао и потрошња воде се повећавала. Зато је 1962. брана поново дозидана. Сматрало се да ће се тако решити проблем снадбневња града водом у наредних 10 до 15 година. Али се то испоставило као нетачно и то је један од разлога зашто данас у општини Крагујевац има толико језера.

Језером газдује ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац. Комплетно језеро је I зона санитарне заштите, тј. на језеру су забрањене све активности (пецање, купање, камповање…)

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.