Хидрографија Крагујевца – језеро Бубањ

Мало је градова у свету који се могу похвалити језером које је такорећи у самом центру града

Иако је језеро Бубањ вештачка творевина, јер се вода акумулира у удубљењу бивше „Циглане„, мало је градова у свету који се могу похвалити језером које је такорећи у самом центру града. Удаљено је само један километар од строгог центра, а налази се на уласку у град из правца Баточине (ауто пут Београд – Крагујевац).

Површина воденог огледала је преко три хектара. Напаја се водом са јаког извора Бубањ као и падавинама. Језеро Бубањ је идеално место за одмор или шетњу поред воде. Простире се на површини око 10 000 м2, а просечна дубина му је око 1,5м. Док вода није достигла данашњи ниво, група заљубљеника у природу направила је мостиће који су повезивали тадашње баре. Мостићи се и данас налазе испод површине језера.

Ова оаза мира и зеленила у центру града, није само место где посетиоци могу да се одморе, прошетају и уживају у пријатним ресторанима, већ је и одлично место за све љубитеље риболова. Група риболоваца је након настанка језера, самоиницијативно, убацивала у језеро рибу уловљену на околним водама и тако допринела да језеро данас буде богато различитим врстама риба.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.