Изложба „Ево мене, ето вас“ у Крагујевцу

Отварање изложбе „Ево мене, ето вас“, којом се обележава два века од завршетка Другог српског устанка

У понедељак, 31. августа у 19 часова у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у улици Др Зорана Ђинђића број 10, биће отворена изложба „Ево мене, ето вас“, којом се обележава два века од завршетка Другог српског устанка. Изложбу, под покровитељством Министарства културе и информисања републике Србије, у сарадњи са Центром за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ и крагујевачком библиотеком, организује Историјски архив Шумадије.

Република Србија је 23. априла у Такову, обележила почетак Другог српског устанка, па је Историјски архив Шумадије одлучио да обележи завршетак, односно датум првог мировног споразума, између кнеза Милоша и Марашли Али-паше, којим је завршен Други српски устанак, након чега је почела изградња модерне српске државе.

Аутори изложбе, Ненад Карамијалковић, етнолог, и Славко Степановић, историчар,  прикупили су аутентичну архивску грађу о Другом српском устанку, које има веома мало, али је пројекат ипак реализован у сарадњи са Аустријскoм државнoм архивом у Бечу. Српска јавност први пут има прилику да види документа из поменутог бечког архива, што изложбу чини изузетно значајном.

Глумци Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Крагујевца, припремили су пригодну позоришну представу у циљу промоције изложбе.

Сви заинтересовани, изложбу у Крагујевцу могу видети до 10. септембра, а од 15. до 30. септембра биће постављена на најстаријој српској манифестацији,  „Вуков сабор“, у Музеју Јадра у Лозници.

Текст: Јасмина Марковић Миленковић
Извор: ГТО Крагујевац

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.