ЈОВАН КОЛУНЏИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

Виртуоз на виолини ће се представити крагујевачкој публици 17. децембра у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије...Прочитајте више.

Након сјајног  концерта у Коларчевој задужбини који је  одржан 12. новембра, виртуоз на виолини ће се представити крагујевачкој публици 17. децембра у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије од 20 часова.

Јован Колунџија  ће имати и пратњу у виду младог пијанисте Ивана Башића који да подсетимо је 1996. годиште. Завршио је  СМШ „Мокрањац“ као ђак генерације у класама проф. Милице Васиљевић-Бисенић и проф. Жељке Воркапић. Након средње школе је уписао ФМУ (2013) и успешно завршио студије. Добитник је  многобројних  признања.

О маестру на  виолини сувишно је говорити. Рођен је 4. октобра 1948. године у Београду. Јован Колунџија свира виолину од шесте године, а студије започиње у музичкој школи, потом у музичкој гимназији у Београду. Магистрирао је на Музичкој академији у класи професора Петра Тошкова, а усавршавао се код чувеног виолинисте Хенрика Шеринга. Прославио је 40. година успешних наступа 2007. године концертом у Коларчевој задужбини. Основао је 2001. год Центар лепих уметности Гуарнериус. Центар је прерастао у његову уметничку задужбину, где усмерава младе таленте. Овај центар је, одлуком владе Републике Србије  2013. године добио статус установе културе од националног значаја.

Јован Колунџија свира на виолини „Пјетро Гварнери“ из Венеције из 1754. године. Повремено наступа заједно са својом сестром, пијанисткињом Надом Колунџијом. Одржао више од четири хиљаде концерата широм света и  добитник је бројних домаћих и страних награда.

17. децембра на репертоару ће  бити дела Сен-Санса, Сарасатеа и најлепша филмска  музика из филмова “ Прохујало са вихором, “Шиндлерова  листа“, “ Мирис жене“, “Даме  у лаванди“, “Биоскоп Парадизо“ и друга дела.

Улаз је бесплатан.

Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.