Косово није примљено у Унеско

Генерална конференција Унеска није прихватила чланство Косова у ту организацију, будући да је није било потребне двотрећиснке већине

Генерална конференција Унеска није прихватила чланство Косова у ту организацију, будући да је није било потребне двотрећиснке већине да би се изгласао пријем.

Косову је фалило три гласа за чланство. Од 142 присутних за је гласало 92, против је било 50, уздржаних је било 29. Неопходна двотрећинска већина била је 95 гласова.

Претходно није усвојен предлог Србије да се гласање о чланству Косова одложи до селедећег заседања Генералне конференције Унеска, за две године.

Том гласању је приступило 170 држава. За предлог Србије гласало 58, против 88 држава и 22 су биле уздржане, док представници 16 земаља нису били присутни у сали.

Предлог Србије за одлагање подржали су земље: Русија, Бразил, Индонезија, Кина, Румунија, Грчка, Ангола, Аргентина, Белорусија, Боливија, Боцвана, Кипар, Колумбија, Куба, Еритреја, Шпанија, Етиопија, Грузија, Хаити, Индија, Мароко, Мексико …
Бахами погрешно гласали, нису разумели питање
Гласање Бахама о предлогу Србије изазвало је провалу смеха на заседању Генералне конфернције Унеска на коме се разматрао захтев Косова за чланство у ту организацију. Наиме, приликом гласања о предлогу Србије да се одлучивање о пријему Косова у Унеско одложи на две године, Бахами нису разумели питање и гласали су „за“, мислећи да заправо гласају за пријем Косова у Унеско. Тој држави, међутим, није уважен захтев да промене свој глас, уз објашњење председавајућег да се важи само њихово иницијално гласање. У тренутку када је представник Бахама реаговао у покушају да промени свој глас, уз објашњење да нису разумели питање, салом се проломио смех.

Против су биле: Француска, Британија, Хрватска, Словенија, Македонија, Белгија, Естонија, Саудијска Арабија, Аустрија, Бугарска, Немачка, Аустралија, Уједињени Арапски Емирати … БиХ уздржана.

На почетку седнице обратио се амбасадор Србије при Унеско затраживши одлагање гласања.

Девет земаља није имало право гласа, међу њима и САД.

Представник Велике Британије је на седници рекао да се никад није десило да буде одбијена земља коју је предложио Извршни савет, да је Косово чланица ММФ и Светске банке и да овај захтев нема никакве везе са дијалогом Београда и Приштине и са процесом европских интеграција две стране.

Томе се успротивио Танасковић рекавши да је овде реч о преседану. Никада није била оваква ситуација, јер Косово није држава, већ територија, рекао је он.

Представник Аргентине је рекао да затхев за пријем Косова није у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, док је представник Кубе рекао да је то супротном међународном праву.

Немачка је одбила захтев за одлагање одлучивања са образложењем да је одлука већ донета на Извршном одбору.

Мисија УН на Косову сматра да је реч о питању за Генералну конференцију.

Аргентина сматра да пријем Косова у Унеско није у складу са Резолуцијом 1244, а Куба да је у супротности са међународним правом.

Куба је стриктна у поштовању територијалног интегритета Србије и то су мотиви због којих је против чланства Косова у Унеску, јавља РТС.

Кина сматра да би Преј Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

Аустрија истиче да су јој блиски и Косово и Србија, али да је против одлагања седнице.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је Раија за Тањуг да су изгледи да се Генерална конференција позитивно изјасни о том захтеву објективно крајње неизвесни.

– С обзиром на то да систем гласања у Унеску, где су за пријем државе нечланице УН потребне две трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврдјивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вероватно разлика измедју гласова „за“ и „против“ бити веома тесна – истакао је амбасадор Танасковић.

Према његовим рацим, да би се избегла оваква непожељна политичка подела у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, Србија ће предложити одлагање расправе о овој контроверзној тачки дневног реда, бар до наредног заседања Генералне конференције 2017. године.

Амбасадор Србије је указао и да чињеница да је захтев Косова једина тачка пленарне седнице указује на значај питања и на то да ће бити велика расправа.

Влада Косова и њени партнери рачунају да имају 92 гласа за пријем Косова у Унеско и оцењују да је тешко постићи двотрећинску већину од 195 држава чланица те међународне агенције, пише данас приштински дневник Коха диторе.

Према списку који су урадили Влада Косова и њени међународни партнери, 62 државе су се изјасниле да ће сигурно гласати за пријем Косова, док се осталих 30 нису јасно изјасниле, али се косовске власти уздају иу њихову подршку.

Генерална Скупштина Унеско ће данас разразматра предлог Албаније који је подржан у Извршном одбору организације да Косово постане члан те организације, против чега Србија жестоко лобира.

Извор: блиц.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.