Крагујевац: На гласну музику и буку у становима жали се 5.000 грађана

Због буке и гласне музике у стамбеним зградама годишње се око 5.000 грађана Крагујевца обрати полицији са захтевом

Због буке и гласне музике у стамбеним зградама годишње се око 5.000 грађана Крагујевца обрати полицији са захтевом да интервенише, како би у поноћним сатима могли да спавају.

Због буке и гласне музике у стамбеним зградама годишње се око 5.000 грађана Крагујевца обрати полицији са захтевом да интервенише, како би у поноћним сатима могли да спавају.

„Пријава због гласне музике и буке је много више у ноћним сатима, док су у току дана то спорадични случајеви“, рекао је Тањугу командир полицијске испоставе за дежурства и интервенције Ненад Николић.

Према његовим речима, полицијска испостава у Крагујевцу годишње има око 20.000 заведених догађаја, од чега се четвртина односи на пријаве грађана због гласне музике и буке у становима.

„Први одговор лица затечених у пријављеним становима јесте да су мислили да музика није гласна, затим да су пустили музику само док се спреме за град и да су баш тада планирали да је искључе, а има и оних који изјаве да није пуштена било каква музика , иако се она чује „, навео је Николић.

Он је додао да има и грађана који кажу да им се родило дете или унуче па прослављају.

Према његовим речима, када полиција затекне гласну музику или буку подноси прекршајне ​​пријаве против одговорних лица у стану, а уколико не затекне гласну музику, прекршајна пријава се подноси онда када грађанин који је пријављено прихвати да буде сведок нарушавања јавног реда и мира.

„Ако се сведочење не обезбеди, онда се пријављена лица упозоравају“, рекао је Николић и навео да се дешава да полиција током ноћи мора више пута да интервенише због пријаве на гласну музику у једном истом стану.

У таквим ситуацијама, додао је, пријављено лице се доводи у службене просторије Полицијске управе и задржава до одвођења код судије за прекршаје.

Председник Удружења „Крагујевачки кућни савет“ Зоран Јовановић рекао је Танјугу да Крагујевац има око 500 стамбених зграда у којима живи неколико десетина хиљада људи и то без, како је навео, градском одлуком дефинисаних правила понашања.

„Предали смо градској власти на разматрање и усвајање предлога Одлуке о кућном реду, која би помогла не само решавање проблема гласне музике и буке у становима, већ и свих других са којима се сусрећу станари зграда“, рекао је Јовановић, који је и председник кућног савета стамбене зграде познатије као „Заставин солитер“.

Та зграда у граду важи за најуређенију и са најбољим комшијским односима.

Председник Скупштине града Крагујевца Милан Урошевић каже Тањугу да је поводом захтева за доношењем одлуке о кућном реду, градска власт затражила мишљење ресорног министарства, али да још није добила одговор.

„То смо урадили јер постоје два закона која су у колизији па тако један прописује да Одлуку о кућном реду доносе јединице локалне самоуправе, а друга да то није обавеза локалне самоуправе“, рекао је Урошевић.

Он је нагласио да лично мисли да је боље да кућни савети сами донесу одлуке о кућном реду, јер се станари познају и могу се договорити, на пример, од колико до колико сати траје поподневни одмор, до када ноћу може гласна музика да се чује. ..

Иначе, у Крагујевцу, за разлику од других већих градова, комунална полиција нема надлежност да реагује због гласне музике у ноћним сатима и да на лицу места изриче мандатну казну.

извор: Фото Танјуг, видео / архива

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.