Крагујевачки пешаци најрањивији али и најнедисциплинованији у саобраћају

Пешаци највише страдају у саобраћајним несрећама у Крагујевцу, показала су истраживања на тему безбедности у саобраћају

Пешаци највише страдају у саобраћајним несрећама у Крагујевцу, показала су истраживања на тему безбедности у саобраћају. Такође, пешаци су и најчешћи преступниици у саобраћају.

У саобраћајним несрећама пешаци највише страдају због изложености ризику, рањивости, проблема субјективног карактера, лоших саобраћајних решења. Већина саобраћајних несрећа у којима су пешаци жртве догађа се на раскрсницама, при преласку ван пешачког прелаза.

Истраживања показују да деца и млади најчешће учествују у саобраћајним незгодама са лакшим последицама, док су у незгодама у којима учествују старија лица последице знатно теже. Деца старија од 10 година у својству пешака више страдају од млађе деце. У односу на ризик страдања издвајају се пешаци старосних група од 11 до 15 година и 56-60 година. Удео смртног страдања пешака у укупном броју погинулих у саобраћају износи од 25 до 30 одсто, ау Европи је 17 одсто.

Удружење „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“, у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, организовало је дводневни семинар у Политехничкој школи са циљем подстицања сарадње свих институција у локалној самоуправи и успостављања локалне стратегије.

Циљ пројекта је јачање капацитета безбедности саобраћаја на локалном нивоу, кроз адекватну обуку професионалаца у јединицама локалних самоуправа.

Циљна група пројекта су професионалци у безбедности саобраћаја запослени у локалним самоуправама, чланови локалних тела за безбедност саобраћаја, саобраћајна инспекција, старешине саобраћајне полиције, запослени у јавним предузећима, средњим стручним школама …

Очекивани резултати пројекта су унапређење локалних база података о обележјима значајним за безбедност саобраћаја и унапређење рада локалних тела за безбедност саобраћаја.

Извор: инфокг.рс

2 коментара на “Крагујевачки пешаци најрањивији али и најнедисциплинованији у саобраћају

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.