Крагујевчани кријумчарили илегалне мигранте

Ухапшено девет особа, док су три особе у бекству

Припадници Министарства унутрашњих послова су, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, а у склопу спровођења вишемесечне истраге у Заједничком истражном тиму формираном у складу са потписаним Споразумом о формирању Заједничке истражног тима између Србије, Мађарске и Аустрије, на подручју Београда, Крагујевца и Оџака извршили претрес станова и других просторија на 13 локација које користе организатори и припадници организоване криминалне групе.

Том приликом, ухапшено је девет особа: М.Х. (1988) из Пакистана, Т.К. (1977) из Хрватске, Д.Д. (1969), Н.П. (1960), М.П (1990) из Крагујевца, Г.Р. (1976) из Обреновца, П.К. (1949) из Лазаревца, Ж.Д. (1973) и Б.К. (1982) из ​​Београда, док се за три особе интензивно трага.

У претходном периоду, на територији Аустрије ухапшена је једна особа која је осуђена на 20 месеци затвора за кривично дело кријумчарења људи.

Сумња се да је ова криминална група, у периоду од априла до септембра 2015. године, на подручју Мађарске и Аустрије прокријумчарила више од 400 илегалних миграната – држављана Сирије, Авганистана, Сомалије, Еритреје и Ирака. Злоупотребљавајући њихов положај, ова група је наплаћивала 1.200 евра по илегалном мигранту за договорену релацију недозвољеног транзита из Београда ка Мађарској, односно Аустрији.

Илегални мигранти, углавном из азилних центара у Боговођи и Београду, кријумчарени су рутом Београд – Хоргош, одакле су преко тзв. зелене линије илегално пребацивани на територију Мађарске у реону места Морохолом, где су преузимани аутомобилима и комби возилима у групама од осам до 20 људи.

Приликом претреса станова и других просторија до сада је привремено одузето 273.610 евра и 1.700 америчких долара, док су блокирани банковни рачуни на којима се налази 79.000 евра, 4.000 америчких долара и 212.000 динара. Такође, одузети су: пиштољ, ваздушна пушка, око девет грама хашиша, одређена количина сасушене марихуане и три стабљике ове опојне дроге, аутомобил марке „пежо 308“ због сумње на фалсификат, 27 мобилних телефона, 26 сим картица, 6 уложака сим картица и таблет рачунар.

Против организатора и припадника ове групе биће поднета кривична пријава Тужилаштву за организовбани криминал због сумње да су извршили кривично дело недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи, док ће за друга кривична дела кривичне пријаве бити достављене надлежним тужилаштвима.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.