КСТ – Монодрама „Белег 5027 (Слово о Апису)“

Монодрама "Белег 5027 (Слово о Апису)", по тексту Владимира Ђорђевића, у извођењу Александра Милојевића Лије, биће премијерно изведена

Монодрама „Белег 5027 (Слово о Апису)“, по тексту Владимира Ђорђевића, у извођењу Александра Милојевића Лије, биће премијерно изведена на сцени „Јоаким Вујић“ Књажевско-српског театра у недељу 7. јуна од 20 часова.

Ово дело говори о једној од најконтроверзнијих и најтајанственијих личности српске историје. Мајор Драгутин Димитријевић (1876-1917) сматра се оснивачем модерне српске војне обавештајне службе. Био је генералштабни пуковник војске Краљевине Србије. Апис је организовао и водио Мајски преврат 1903. године којим је свргнут и убијен краљ Александар Обреновић, организовао је атентат на Франца Фердинанда. На основу пресуде војног суда стрељан је 26. јуна 1917. у Солуну због оптужби да је планирао државни удар и атентат на регента Александра Карађорђевића. Од виђених радикала, за извођење Аписа на губилиште највише је био Стојан Протић. Према Слободану Јовановићу, он је говорио: „Боље да ја убијем њега, него он мене“.

Ова монодрама се реализује у продукцији агенције „Престиж Миа“.

За резервације и куповину карата: 064 / 16-87-970.

Фото: Зоран Петровић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.