Културно – историјски комплекс Милошев венац

Културно - историјски комплекс "Милошев венац" обухвата зграде које својом архитектуром и функцијом одражавају историјску слику града, почев

Културно – историјски комплекс „Милошев венац“ обухвата зграде које својом архитектуром и функцијом одражавају историјску слику града, почев од периода када је Крагујевац био престоница (1818-1841) па до почетка XX века.

kaldrmas-kragujevac0009

Амиџин конак је једина до данас сачувана зграда из комплекса Милошевог двора и у склопу је Народног музеја. Име је добила по управнику кнежевог двора, Сими Милосављевићу – Паштрмцу, званом Амиџа (стриц). Амидзину конак је саграђен 1818.године и репрезент је балканско – оријенталног стила. Конак је служио за смештај момака који су сачињавали кнежеву пратњу.

kaldrmas-kragujevac0302

Стара (придворна црква) подигнута је 1818.године, ктитор овог храма је кнез Милош Обреновић. Црква је посвећена је силаску Светог Духа на апостоле. Године 1829. први пут су зазвонила звона са ове цркве. Стара црква је била прва митрополитанска, катедрална и дворска црква у ослобођеној Србији. У њеној порти су прокламоване готово све важне одлуке за српски народ. Ту је одржана Сретењски скупштина 1835.године на којој је донет Први српски Устав.

kaldrmas-kragujevac0174

Зграда Старе скупштине се налази крај Старе цркве. Скупштинска зграда, која је до данас сачувана, подигнута је 1859. године, у време прве владавине кнеза Михаила Обреновића. То је приземна, правоугаона грађевина, у којој су доношене врло важне државне одлуке током XIX века. Овде су 1878.године прочитане одредбе Берлинског уговора, по коме је Србија стекла независност .

kaldrmas-kragujevac1372

Конак кнеза Михаила саграђен је 1860.године. Грађевина је европска, једноспратна, грађена по узору на аустријски класицизам, скромна по габаритима и украсима. Данас је у њој управа Народног музеја и музејска библиотека.

Шарени конак

Зграда Крагујевачке гимназије, је једна од најмонументалнијих школских зграда подигнутих у Србији у XIX веку. Саграђена је 1887.године и тада је прва гимназија у Србији, основана 1833.године, добила своју зграду. Грађена је у стилу академизма. Пројектант је непознат. 21. октобра 1941.године Немци су извели на стрељање велики број њених ђака и професора. Једна од учионица је претворена у Спомен учионицу, посвећену овом трагичном догађају.

kaldrmas-kragujevac0018

Зграда Театра је изграђена 1928. године, за потребе првог позоришта у Србији. На позив Кнеза Милоша у јесен 1834.године у Крагујевац долази Јоаким Вујић, који 1835. године оснива Књажеско сербски театар. То је једноспратна грађевина, са пирамидалном кровном куполом. Испред зграде се налази споменик Јоакиму Вујићу.

kaldrmas-kragujevac0157

Зграда градске тржнице је саграђена 1928/29. године као најлепша пијачна хала у Србији, а једна је од првих покривених у тадашњој Европи. Стилски садржи елементе академизма и сецесије.

kaldrmas-kragujevac0140

Један од најстаријих индустријских објеката у Србији је зграда Старе Ливнице. Саграђена је осамдесетих година XIX века, по угледу на сличне индустријске објекте ове врсте у Немачкој и Француској. Данас се у њој налази Музеј Стара Ливница.

kaldrmas-kragujevac0186

извор: гто крагујевац

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.