Марија Шерифовић (14.новембар 1984,Крагујевац)

У финалу Еуросонга 2007године у Хелсинкију у Финској Марија Шерифовић је донела победу Србији (која се

Марија Шерифовић 14.новембар 1984,Крагујевац) је српска певачица поп музике. Музичку каријеру је почела 2003. године, када је снимила први албум. Позната је по хитовима Бол до лудилаУ недељуНије ми први путМоре пелина и Нисам анђео. Највећи успех у њеној каријери представља победа на Песми Евровизије 2007 год. године у Хелсинкију са песмом  Молитва, што је уједно представљало и прву победу Србије на овом фестивалу.

Маријина мајка је Верица Шерифовић једна од најпознатијих певачица народне музике. Марија је завршила гимназију и нижу музичку школу у Крагујевцу.

Каже да је први пут певала око првог разреда основне школе; иако је у почетку певала народну музику, већ у четвртом разреду је на дечјем фестивалу у Крагујевцу Деца певају хитове певала песму Витни Хјустон . По завршетку средње школе преселила се у Београд.

Свој први албум „Нај, најбоља“ снимила је 2003 год .Шерифовић се на српској музичкој сцени истиче својим снажним и продорним вокалом, а често се коментарише и њен наглашено опуштен стил облачења.

Шерифовић је имала већи број успешних наступа на фестивалима:

  • Будвански фестивал 2003,Горка чоколада
  • Будвански фестивал 2004, Бол до лудила, прво место
  • Беовизија 2005, Понуда, седмо место
  • Радијски фестивал 2005, У недељу, прво место
  • Фестивал у Врњачкој бањи 2006, Дуго, награда за интерпретацију
  • Беовизија 2007, Молитва,прво место
  1. 2006. године објављује други албум Без љубави. фебруара 2007. је одржала самостални концерт у београдском Сава центру, који је описала као „најсрећнији дан у животу након којег планира и неколико концерата у градовима Србије и земљама некадашње Југославије.

Марија Шерифовић снима за Сити Рекордс. На  Беовизији 2007 је победила са песмом Молитва Владимира Граића на текст Саше Милошевића Марета, освојивши 12 поена у телегласању публике и 10 у гласовима жирија.

У финалу  Еуросонга 2007године у Хелсинкију  у Финској Марија Шерифовић је донела победу Србији (која се на овом такмичењу први пут појавила као самостална држава) и тако јој омогућила да организује избор за песму Европе 2008 године. Након повратка из Хелсинкија, оргнаизован јој је дочек испред скупштине у Београду, који се традиционално организује након, до тада, спортских успеха.

 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.