Млади Крагујевчани очистили Кнежев Арсенал

Како портал Калдрмаш сазнаје пре око 20-так дана млади Крагујевчани су показали љубав према свом граду и дали

Како портал Калдрмаш сазнаје пре око 20-так дана млади Крагујевчани су показали љубав према свом граду и дали велики допринос. Групица младих људи је решила да простор који “живи” само једном годишње у току музичког фестивала опет добије примесе уређеног простора. Велику количину стакла и шута су скупили и бацили у одговарајуће контејнере.

Иако је сам простор доста руиниран и о њему се уопште не води рачуна, ови млади људи су нас подсетили како треба да се опходимо према свом граду, његовој историји и култури. Никад не смемо заборавити да је Кнежев Арсенал пре свега  аутентични војно-индустријски и архитектонски комплекс у Србији и Европи. Проглашен је за културно добро од великог значаја 1979. године.

Највеће индустријско предузеће Србије у XИX веку, Тополивница, настала је од некадашњег Старог Милошевог Арсенала и, од тада, металска индустрија је основ привредног развоја како самог града, тако и целе Србије. У комплексу Војнотехничког завода, у објекту „Чаурнице“, 1884. године засијала је прва електрична сијалица. Индустријска архитектура, карактеристична за изградњу Кнежевог Арсенала, преузета је од Немачке и Француске. Карактеришу је црвена опека, дрвени доксати и степеништа, изломљени кровови под црепом и високи димњаци, који чине складну целину. Са обе стране улаза, налази се по једна топовска цев на бетонском постаменту. Сматра се да је инжењер, Тодор Тоша Селаковић, имао највише утицаја на изградњу овог војнотехничког комплекса.

Наша кривица а и осталих портала је што нико није пружио подршку младим људима који су се својски потрудили да колико толико среде већ поменути простор. Зато се овим путем извињавамо и захваљујемо на труду у име свих Крагујевчана.

Портал „Калдрмаш“ је већ писао о проблему Кнежевог Арсенала али нико од градских званичника се није потрудио да решимо проблем. Надамо се да ће у скоријој будућности наш Арсенал добити неки лепши сјај.

Јер као што смо рекли у претходном тексту „Не дозволимо да нас историја опомиње“.

Град Радомира Путника заслужује више!

Аутор: Александар Ђорђевић

2 коментара на “Млади Крагујевчани очистили Кнежев Арсенал

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.