НАПАДАЈУ ИХ БОМБАМА, ПИШТОЉИМА, НОЖЕВИМА: Они су хероји који чувају и болесне и лекаре!

Мушкарац стар 41.годину ушао је у Клинички центар Крагујевац и донео бомбу бомбу рекавши "излечите ми мајку или

– Дешавало се да људи доносе шрафцигере, ножеве, сатаре, сикирице у сред бела дана. Да не говорим шта се дешава у ноћним сменама – каже шеф обезбеђења КЦ Крагујевац

 

кбц

кбц

Мушкарац стар 41.годину ушао је у Клинички центар Крагујевац и донео бомбу бомбу рекавши „излечите ми мајку или сви летите у ваздух“. Други мушкарац у болницу је стигао са пушком, као терминатор. Док лекар пијанцу „намешта“ поломљену руку, овај му псује децу и замахује на њега.

Ово су ситуације у којима ради обезбеђење крагујевачког Клиничког центра, људи који ћутке подносе псовке, претње и шутирања трудећи се да понављају своју мантру – буди миран, радиш на месту где свако долази због муке, где има највише уплашених, нервозних, немоћних и због тога агресивних.

Зоран Недељковић, шеф обезбеђења КЦ Крагаујевац каже да је унета бомба на одељење неурологије пре две недеље био стасан стрес за лекаре, сестре и пацијенте.

– Мајка човека који је унео бомбу, на одељењу неурологије била је тачно 17 минута, када је он дигао панику. Старица има карцином. У међувремену се шлогирала – рекао је Недељковић, па додао:

кбц

кбц

– Пребачена је са интерне клинике на неурологију. Он је дошао у просторију са 18 лежајева, где су пацијенти после шлога, ставио бомбу на сто и рекао докторима и сестрама- излечите ми мајку или сви идете у ваздух! Шта је још страшније, он је повео сина, дете од 12 година. Човек је такође био видно пијан. Било каква наша нагла реакција је могла да изазове кафастрофу.

– Радници обезбеђења који су сишли доле били су стабилни и сталожени, позвали су полицију и покушали да смире човека. Пустили су га да оде, а полицији дали опис и број таблица возила. Данас мислим да био он активирао бомбу да му дете није било ту.

Мада се овакви случајеви не дешавају често, Недељковић памти када је пре пет година у Клинички центар дошао пацијент са пушком у руци. Несрећа је избегнута, а судски спор по том случају још увек траје.

кбц

кбц

– Дешавало се да људи доносе шрафцигере, ножеве, сатаре, сикирице у сред бела дана. Да не говорим шта се дешава у ноћним сменама. Потуку се две групе људи, најчешће у ноћним клубовима. Већина их је повређена и сви стижу код нас. Расправа и насртање наставља се и пред ординацијама. Тада моји људи морају да стану између те две групе пијаних и раздвоје их до доласка полиције. Слична ситуација је и када се догоди упуцавање. Неко је повређен из ватреног оружја у обрачуну. Стигне овде, а онда они који су пуцали пошаљу своје људе у болницу, да сазнају какве су повреде упуцаног, да ли је „претекао“, па се онда ту „каче“ између себе – сумира Недељковић.

Он каже да посао обезбеђења није увек да одбране од физичког напада, те да некада бране своје пацијенте од лопова и превараната најниже врсте.

– Десило нам се да на одељење за хемиотерапију дође човек који најтежим пацијентима нуди чаробне лекове за рак. Затекли смо га у соби са четири тешка болесника којима покушава да ували свој производ. Ми га опоменемо, замолимо да изађе, а он почне расправу и неће да оде. Ту пред нама, тражи од тешко болесних људи да му потпишу да пристају да их он лечи. Изведемо га напоље и позовемо полицију, а он шутне полицајца – са горчином у гласу сведочи Недељковић.

кбц

кбц

Он у КЦ Крагујевац ради 20 година. Упитан да ли је одувек било оволико агресије и беса одлучно одмахује главом.

– На почетку стажа сам радио на улазу у болнички круг. Тада је било далеко мање пацијената који долазе на психијатрију, на онкологију, радиотерапију, хемиотерапију. Уђе пет до десет возила, па се појави један који иде на хемиотерапију. Данас је у сваком другом или трећем возилу пацијент који иде на зрачење.

– Много је и људи који се лече на психијатрији. Примећујем и промене код туча. Раније су се мушкарци тукли махом рукама, није било толико повреда од напада ножевима и шрафцигером, ватреним оружјем. Сада нема тих фер плеј туча – сумира шеф обезбеђења КЦ Крагујевац.

кбц

кбц

Он каже да је 27 радника који обезбеђују ову здравствену установу често под стресом и да су то вероватно најстрпљивији људи које он зна.

Ми смо увек свесни да радимо на месту где нико не долази што воли, на месту где људи стижу када их мука натера. Често се сродимо са пацијентима које виђамо, пола обезбеђења је плакало када нам је преминуо дечачић од пет година који се овде лечио од рођења – тихо сведочи Зоран Недељковић.

Тих 27 радника обезбеђења за цео клинички центар је недовољно. Кроз КЦ Крагујевац дневно прође 5-6000 људи, што пацијената, што посетилаца. У току дана у круг ове установе уђе и изађе око 2.000 возила. КЦ Крагујевац „покрива“ подручје више региона са 1,7 милиона људи.

 

извор: телеграф.рс, фото: телеграф, марија раца

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.