Народна Библиотека Вук Караџић – ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА УГЉАРСТВА СЕЊСКИХ РУДНИКА

Сењски Рудник је најстарији активни рудник мрког угља у Србији. Копање угља у овој јами је почело 1853.

Уторак, 19. мај у 19 сати

ИЗЛОЖБА МУЗЕЈА УГЉАРСТВА СЕЊСКИХ РУДНИКА

Поставка фотографија, рударског алата и разних експоната коришћених током 160 година непрекидног рада ових рудника

Изложбу отвара директор ЈП ПЕУ Ресавица, Стеван Џелатовић

ГАЛЕРИЈА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

Др Зорана Ђинђића 10

Сењски Рудник је најстарији активни рудник мрког угља у Србији. Копање угља у овој јами је почело 1853. године и никада до данашњег дана није прекидана експлоатација најквалитетнијег мрког угља у Србији.

Сењски Рудник је родно место индустријализације Србије јер је угаљ из ове јаме служио као покретачка енергија за привреду у Србији у другој половини 19. и током готово читавог 20. века (Тополивница у Крагујевцу, железница, бродоградилишта, циглане, загревање болница, школа….). Имајући у виду историјску улогу Сењског Рудника у развоју државе Србије, 1974. године је формиран Музеј угљарства са седиштем у Сењском руднику.
Ова јединствена институција културе у Србији се бави проучавањем и презентовањем техничког, технолошког и историјског развоја рударства у подземној експлоатацији угља.
С обзиром да је 2013. године навршено 160 година непрекидног рада јаме Сењски рудник, Музеј је припремио изложбу посвећену овом великом јубилеју.
Изложбена поставка се састоји од 60 оригиналних фотографија, преко 150 експоната (рударског алата) који датирају од 3. века па до данашњих дана. Изложбу прати каталог и пропагандни материјал.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.