НАРОДНИ МУЗЕЈ КРАГУЈЕВАЦ – Изложба „Прича о хлебу“

Народни музеј Крагујевац у сарадњи са Народним музејом из Краљева отвара изложбу „Прича о хлебу“ Виолете Цветаноски, кустоса

Народни музеј Крагујевац у сарадњи са Народним музејом из Краљева отвара изложбу „Прича о хлебу“ Виолете Цветаноски, кустоса етнолога, у Кући проте Милоја Барјактаровића, у петак 13. маја 2016. у 18 сати.

На изложби су представљени обредни хлебови који су до данас сачувани у пракси у обичајима годишњег и животног циклуса. Сматрани су најпозитивнијим обредним елементима који обезбеђују здравље, срећу и благостање. Пракса њихове израде постоји за велике празнике, попут Божића, Ускрса и славе, као и приликом рођења, свадбе и посмртних обичаја.

Истраживањем обредних хлебова обухваћен је период друге половине XX века, када је у обредној пракси припреман велики број хлебова: погача повојница, погача за крштење, поступаоница, велики број божићних хлебова, младенчића, васкршњи колач, погаче у свадбеним обичајима, поскурице, славски и занатлијски колач. Посетиоци ће кроз фотографије, предмете, старе рецепте, видети сведочење о култури и народу који чувају представу о једном времену, простору и култури живљења.

Хлебови имају комуникацијску улогу у различитим обичајима и до данас су сачувани у пракси у већини обичаја годишњег и животног циклуса. Од половине 20. века услед миграција становништва из села у град, модернизације села и технолошког напредка, напуштана је до тада примењивана обредна пракса. Последњих деценија 20 века поново је обновљена враћањем   традиционалним вредностима.

Изложба ће бити отворена до 13. јула.

РАДНО ВРЕМЕ: уторак-петак од 10 до 17 сати; суботом: 10 до 14 сати

НАЈАВА ПОСЕТЕ: тел. 037-33-04-62

АДРЕСА: Ул. Светозара Марковића бр. 21.

УЛАЗ БЕСПЛАТАН!

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.