Народни обичаји – бабине

Српски народ је заборавио велики број старих обичаја, али има и оних који су се одржали или се,

Српски народ је заборавио велики број старих обичаја, али има и оних који су се одржали или се, макар, памте. Уз велики број јасних веровања, има и оних која се тичу одбране од магијских сила, подстицања раста бркова и косе код бебе и призивања среће у љубави.

Захваљујући белешкама историчара, Вука Караџића и опстанка ових веровања у мањим срединама, она ће бити сачувана од заборава, а погледајте која су од њих најзанимљвији.

Зашто беби поклонити питу?

У нашем народу постоји веровање да, уколико први пут идете у посету новорођеном детету, са собом треба понети питу са сиром. Наиме, ако дечак добије питу, за њега ће се девојке читавог живота распитивати и обрнуто – ако девојчица на дар добије питу биће популарна међу момцима! Уколико су бабине у време поста, алтернатива је пита с јабукама.

Зашто беби поклонити тестере?

Како говоре стари, у дом који је недавно обрадован приновом женског пола треба унети пиле с главом како не би читавог живота јурила “ као без главе “. Ако су бабине у време поста, као замена се наводи посна пуњена паприка.

Забрањено изношење из куће

У Сврљигу је забележен обичај да се никоме не даје ништа из куће. Овај обичај потекао је од прастарог обичаја да се с комшијама не дели ватра како кућа не би била мрачнија и да дете не би плакало и тиме призивало зло.

Погача

Њу би требало да припреми неко од ближњих – мајка, свекрва, сестра итд. Погача се ломи са неким ко није ожењен или млађим чланом породице, а требало би да иста особа прва загризе погачу и да загрижен комад остане у бебиној колевци четрдесет дана.

Не затварајте торбу

Када се иде на бабине, не би требало затворити или завезати торбу јер ће због тога, верује се, дете тешко проговорити.

Бдење

Како је забележио Вук С. Караџић, некада је у српском народу постојао обичај да се првих 3-7 дана бди над породиље и дететом како би они били сачувани од демона и злих сила.

Млеко за маму

Жена која припрема бабине породиљи би требало да са собом понесе и млеко. Према старом веровању, то млеко треба сипати породиљи по бутинама и улити у обућу како јој млеко не би пресушило.

Забрањено плетиво!

Уколико нека од старијих жена које присуствују бабинама одлучи да плете, требало би је замолити да то одложи за неки други дан. Наиме, у народу постоји веровање да ће дете бити брбљиво уколико на овај важан дан неко ко јој је дошао у посету плете.

За бркате дечаке и девојчице лепе косе …

У српском народу постоји обичај да се на бабине понесе Повесмо (свежањ кудеље, вуне или лана), које се смешта уз колевку. На тај начин се “ магијски делује “ на то да дечак израсте у мушкарца са густим брковима или да девојчица има прекрасну и густу косу.

Знате ли ви још неке обичаје који нису поменути? Слободно их оставите у коментарима.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.