Обавезан алко-тест сваки пут када нас заустави полиција

Саобраћајна полиција у Србији од 1. октобра спроводи ригорозну контролу алкохолисаности возача. Без обзира на разлог због којег

Саобраћајна полиција у Србији од 1. октобра спроводи ригорозну контролу алкохолисаности возача. Без обзира на разлог због којег вас је полицајац зауставио, бићете подрвгнути алко-тесту.

Нову меру која би требало да смањи број алкохолисаних возача на путевима и да повећа безбедност саобраћаја најавио је министар полиције Небојша Стефановић.

Он је новинарима рекао да је то још једна акција и покушај да у репресивном делу полиција уради све што је могуће како би се спречило да људи седају у возила под утицајем алкохола и да угрожавају и своје и туђе животе.

Стефановић није највио колико дуго ће се ова мера спороводити али је рекао да ће се са опсежном акцијом провере алкохолисаности возача наставити уколико полиција утврди повећан број таквих случајева.

Алкохолисаност возача један је од главних узрока бројних тешких саобраћајних несрећа са људским жртвама, о којима готово свакодневно читамо у новинама.

С обзиром да је вожња под дејством алкохола (ако имате више од 0,3 промила у крви) забрањена, сви они који поштују закон немају разлога за страх. Њихов једини проблем биће то што ће их саобраћајац нешто дуже задржати због рутинског алко-теста.

Међутим, као и свака слична акција полиције, и ова ће имати ефекта само уколико се доследно спроводи, а прекршајни судови ураде свој део посла.

Подсећамо, ако вам се приликом контроле у ​​крви пронађе више од 0,3 промила алкохола (на пример, 2 попијена пива), казна износи 5.000 динара, за количине до 0,5 промила. Од 0,51-1,2 промила мораћете да платите 6.000-20.000 дин.

Осим тога, возач ће добити 6 казнених поена и три месеца забране управљања моторним возилом.

За количине између 1,21 и 2,0 промила следи казна 15.000-30.000 динара, или 30 дана затвора. Уколико је код возача присутан алкохол у крви 21/1-01/06 промила биће додатно кажњен и са 10 казнених поена и одузимањем дозволе на најмање шест месеци.

Ако је утврђени ниво алкохола у крви између 1,61 и 2,0 промила, тада поред новчане казне добија и 12 казнених поена и остаје без дозволе у ​​периоду од најмање осам месеци.

Возачи код којих се утврди да имају више од 2 промила, биће кажњени сумом 100.000-120.000 динара. Уследиће и одузимање дозволе у ​​периоду од најмање осам месеци, док ће му бити уписано 14 казнених поена.

Треба нагласити и да за возаче почетнике, који имају пробну возачку дозволу, важи нулта толеранција на алкохол што значи да уопште не смеју имати ову супстанцу у крви.

Подсећамо да се возачка дозвола губи када се сакупи 18 казнених поена, док возачи са пробном дозволом без ње остају већ када имају 9 казнених поена.

У Србији није дозвољена ни вожња под утицајем психоактивних супстанци, али у полицији поводом најновије акције нису посебно апострофирали овај прекршај.

Шта мислите о новој мери коју спроводи саобраћајна полиција и да ли сматрате да ће она довести до повећања безбедности саобраћаја на нашим путевима?

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.