Одговор Сербума поводом писања Вечерњих новости

Објављено 29.априла 2016.године У среду 27. априла Вечерње новости су објавиле текст „Кући Ђуре Јакшића прети рушење“ њиховог

У среду 27. априла Вечерње новости су објавиле текст „Кући Ђуре Јакшића прети рушење“ њиховог дописника М. Ђошовића. Аутор се у тексту ретроспективно бави питањем опстанка куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу. У великом делу текста аутор се осврће на акције тада неформалних група (а била је само једна) које су својим активностима покушала да спрече тај безуман чин. С обзиром на то да је дотични својим непрофесионалим приступом етикетирао и увредио чланове Сербума, а Вечерње новости објавиле овај чланак, желимо да се обратимо јавности.

Разлог зашто се обраћамо јавности, а не самом листу лежи у чињеници да Вечерње новости, као и већина других медија, нису желеле да се одазову нашем позиву и да пренесу вести о нашој акцији у марту и априлу 2013. године. Шта год да их је подстакло да се овом темом позабаве са три године закашњења (или више), не оправдава непрофесионално писање и извештавање о организаторима петиције против рушења куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

Наиме, аутор помиње више незваничних удружења грађана која су својом активношћу спречила први покушај рушења куће. Осим Сербума, који је уистину тада био незванично удружење, других група није било. Акција која је уредно пријављена градском СУП-у изведена је у четири дана на пар локација у граду током које су прикупљани потписи грађана са циљем да се спречи рушење куће у којој је познати српски песник живео готово две године. Скупљено је преко три хиљаде потписа и они су предати Скупштини Града, што је уредно документовано. Одговор никада нисмо добили, а о помену ове теме на седницама да и не говоримо.

„ПРВИ покушај рушења куће у којој је живео Ђура Јакшић спречили су, наводно, чланови незваничне групе „Сербијум“. Они су се ограђивали од политичког утицаја, али се градом пронела вест да иза тога стоји ДС и да је у питању политички отпор владавини администрације Верољуба Стевановића. Исту етикету су касније добили и студенти ФИЛУМ и чланови других организација, који су се противили рушењу ове куће.“

Споран део текста у Новостима је одељак насловљен „Форумаши и политика“. У том делу текста, аутор у покушају да децидно именује наше Удружење, осим што греши у називу, износи и низ непроверених информација. Иза Сербума ни финансијски нити на било који други начин не стоји ниједна партија или интересна скупина. Чланови Сербума нису никада били симпатизери, а још мање чланови политичких организација.

Принтскрин електронског издања текста у Новостима

Принтскрин електронског издања текста у Новостима

Интересантно је како аутор покушава да именује организацију док волшебни извор без обриса, масе и образа остаје заштићен. Ако извор не постоји, онда дописник Новости има још један проблем са новинарским кодексом и етиком, који још од почетка ХХ века одбацује рекла-казала трачарење и „народне певаче“. Исто тако је интересантно да се аутор није сетио да би могао и са нама да поразговара и да постави питања у вези са градским ударом (пандан државном), кад га већ не интересује наш став по питању очувања куће.

Нас, тада студенте Филолошко-уметничког факултета (тачно, исти ти студенти који тек после „Сербијума“ наступају – још један доказ да се нико други осим нас није борио), није интересовао отпор ниједној власти, већ спровођење наших циљева – чувања традиције и наслеђа на простору нашег деловања. Да ствар буде јаснија, чврсто верујемо да би у најмању руку немаран однос према овом проблему имала свака власт у Крагујевцу, као што је имала бивша, као што је има и садашња.

Иако би било професионално и људски, не очекујемо од Вечерњих новости извињење. Овај одговор дајемо јавности са надом да ће схватити колико лако је произвести неморал и искривљену слику у само пар редака.

Немања Јовановић
председник Д.К.О. Сербум

 

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.