Организатори тражили паре за учешће у „Ноћи позоришта“

Крагујевачко позориште одустало је од учешћа када су организатори тражили котизацију

Манифестација „Ноћ позоришта“, пета по реду, у Србији се одржава од вечерас до 22. новембра, а у оквиру мреже „Европска Ноћ позоришта“ (European Theatre Night). Крагујевачко позориште одустало је од учешћа када су организатори тражили котизацију од 35.000 динара, али ће у част ове манифестације вечерас ипак бити изведена монодрама „Дневник једног лудака“.

Како је изјавио директор Књажевксо српског театра, Војо Лучић, наше позориште намеравало је да учествује али су организатори тражили 35.000 динара на име котизације. „То је било неприхватљиво, рекли смо да онда нећемо да учествујемо. Како су и друга позоришта одбијала учешће, од организатора је пре два дана стигао мејл да ипак не морамо да платимо“, објашњава Лучић.

Како није било времена да се припреме пратећи садржаји и осмисли програм, јер је наш Театар одустао од учешћа, у част ове манифестације ипак ће бити одиграна само представа „Дневник једног лудака“ вечерас од 20 сати.

У 25 установа култура биће одржано више од 30 представа и 20 пропратних садржаја (преформанси, концерти, радионице, изложбе), а ове године доминирају програми за децу и младе.

Фондација „Ноћ позоришта“ покренула је пројекат под називом „Ревитализација установа културе“ и позвала све да се укључе и помогну обнову установа културе које раде у тешком условима. Организатори одлучили су да подрже иницијативе за промену низа закона који ће спречити вршњачко насиље.

„Европска ноћ позоришта“ је међународни пројекат покренут 2008. године у Хрватској са циљем да се директно подстакне драмско и глумачко стваралаштво на простору читаве Европе и приближи култура широј јавности. Манифестација се одржава сваке године у Хрватској, Белгији, Чешкој, Словачкој, Аустрији, Словенији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Црној Гори, Мађарској, а од 2011. иу Србији.

Извор: инфокг.рс

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.