Основна школа „Радоје Домановић“

Адреса: Светозара Марковића 13, Крагујевац Телефон: 034/332-824 Website: www.radojedomanovickg.edu.rs Email: osrdomanovic@open.telekom.rs Историја Смештена између две најстарије крагујевачке улице

Адреса: Светозара Марковића 13, Крагујевац
Телефон: 034/332-824
Website: www.radojedomanovickg.edu.rs
Email: osrdomanovic@open.telekom.rs

Историја

Смештена између две најстарије крагујевачке улице у строгом градском језгру, по предању, наследила прву школу, основану још у доба Милоша Обреновића, представља симбол успешности и престижа. Према новијој историји, свој радни век започела је у простору између улице Милована Гушића (др Михаила Илића) и Светозара Марковића, где се и данас налази.

Капетан српске војске, Милован Гушић (1822 – 1891), поклонио је једну од својих зграда за школовање сиромашних девојака у то време, која данас чини један од два павиљона школе „Радоје Домановић“.

У згради са лепом старом фасадом, која се одупире зубу времена, на адреси Светозара Марковића 13, налази се данас једна од најуспешнијих крагујевачких школа ОСНОВНА ШКОЛА РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ. Испред главног улаза у школу налазе се бронзане бисте Радоја Домановића и Андре Маринковића.

О Радоју Домановићу

Ако се површно гледа на живот Радоја Домановића, он се чини монотон, без крупних догађаја, сензација и преокрета, али ако се продре у суштину његове сатире, открива се изузетна храброст и способност да се буни и пркоси охолости и неправди владајућег режима у Србији тога доба. Неминовна беда, сиромаштво и занемаривање, представљали су цену коју је платио за очување људског достојанства у свом стилу.

Школа данас

ОШ „Радоје Домановић“ налази се у улици Светозара Марковића 13 у ужем центру Крагујевца. Са 892 ученика и 80 запослених чини један веома динамичан систем.

ВИЗИЈА НАШЕ ШКОЛЕ:
Желимо да школа буде оаза културе, квалитетног и трајног знања и здравих стилова живота. Инспиративна за ђаке и наставнике, привлачна и занимљива за родитеље и пријатеље школе.
Школа у којој се свако осећа добро.

Настава у школи се одвија по вертикалној подели у две смене са почетком у 8:00 часова пре подне и 14:00 часова после подне.

Класична настава одвија се у црвеној и плавој смени. У црвеној смени наставу слуша 17 одељења, а у плавој такође 17 одељења.

У школи се поред класичне наставе организује и целодневна настава. Целодневну наставу похађају два одељења првог разреда и три одељења другог разреда, укупно пет одељења. Целодневна настава почиње у 7:00 а завршава се у 16:00 часова.

Сви ученици су распоређени у 34 одељења.

Од првог разреда учи се енглески језик а од петог, немачки и италијански језик.

У реновираним кабинетима за физику, хемију и биологију изводи се настава природних наука уз примену савремених аудио-визуелних наставних средстава. Посебна пажња поклања се популаризацији ових наука, држањем огледних часова, организовањем научно-популарних предавања. У току је боље опремање ових кабинета наставним средствима.

У школи постоји библиотека чији фонд износи 12450 књига и чијом читалачком публиком школа може да се поноси.

Учионице опште намене уређене су према афинитету и личном залагању наставника и ученика, а није изостала ни помоћ родитеља.

Посебна пажња поклања се најмлађим ученицима, ђацима – првацима и ученицима који похађају целодневну наставу. Реновирана трпезарија са кухињом представља пријатно место за обедовање ђака и припремање ужине за све заинтересоване ученике.

извор: osnovneskole.edukacija.rs, radojedomanovickg.edu.rs

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.