Петровићу и Раус уручене награде Прес фото Србија

Наши истакнути чланови и пријатељи удружења освојили награде - Петровићу и Раус уручене награде 'Прес фото Србија'

БЕОГРАД Уручењем награда победницима конкурса Прес фото Србијау Дому омладине Београда завршен фестивал Визуелизација“.

Главна награда на овогодишњем националном конкурсу за најбољу фотографију у медијима Прес фото Србија припала је Марку Ђурици из Ројтерса за фотографију Азиланти“, док је једну од награда на конкурсу добио и фоторепортер Тањуга Јарослав Пап.

У образложењу жирија, наводи се да фотографија Марка Ђурице Азиланти“ баца светлост на тренутак након преласка преко границе, откривајући емоционално стање и страхове оних који, борећи се за боље сутра, путују кроз Балкан ка Средњој и Западној Европи.

Изрази лица азиланата и трзаји тела сугеришу тегобе једног живота спремног на бег. Људе на фотографији ухватила је на граници са Македонијом, близу Прешева погранична полиција након што су их турски шверцери прокријумчарили преко Грчке.

Ово дело акценат ставља на положај човека који је производ велике глобалне игре, а тема илегалне емиграције, у контексту регионалне и међународне политике, баца у сенку њен значај на индивидуалном плану.

Јарослав Пап награђен је у категорији околина (репортажа), у категорији људи у вестима награда је припала Небојши Раусу, у категорији људи у вестима (репортажа) Милош Перић, а у категорији портрет награђен је Зоран Петровић.

У категорији портрет (репортажа) награђен је Немања Панчић, за категорију околина Шаша Чолић, за категорију живот (репортажа) награда је припала Сањи Јовановић, у категорији живот Ненаду Живановићу иу категорији вести (репортажа) Марку Ђурици.

У жирију конкурса Прес фото Србија 2014били су фотограф, добитник Пулицерове награде за фотографију Едвард Китинг, професори фотографије Бранимир Карановић и Александар Келић, председник фондације Бугарски Прес фото Цветан Томчев и председник Центра за развој фотографије Звездан Манчић.

ГАЛЕРИЈА ППНС

Извор: Тањуг
Фото: Зоран Петровић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.