Представљање фотомонографије „Крагујевац за почетнике и староседеоце“ Зорана Петровића

Фотомонографија „Крагујевац за почетнике и староседеоце“, аутора Зорана Петровића, фотографа из Крагујевца, биће представљена у Свечаној сали Прве

Фотомонографија „Крагујевац за почетнике и староседеоце“, аутора Зорана Петровића, фотографа из Крагујевца, биће представљена у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије у среду 27. априла од 18 часова и 30 минута.

Књигу ће представити уредник фотомонографије Видосав Стевановић и уредник фотографије Предраг Циле Михајловић. У програму ће учествовати и Милош Стевамовић Григи, кантаутор из Крагујевца.

– Фотомонографија о Крагујевцу стварана је 20 година. У њеном настајању, утрошено је много времена, проливено много зноја, зачињено с много задовољства и љубави према послу и према Граду, поручио је аутор уочи промоције.

Из предговора

Фотограф, нарочито уметнички, полази од елемената стварности, од видљивог, чулног и проверљивог; он мора да сагледа целину, појединости које ничије око није тако видело, да изабере елементе који ће његову фотографију учинити друкчијом, необичном, неочекиваном, достојном да буде запамћена или бар још једном прегледана. Заправо, својом фотографијом реорганизује и наново креира стварносно, у оквиру једног квадрата и правоугаоника. Такав циљ подразумева оштро око, сигурну руку и дар да се одвоји споредно од главног.

Зоран Петровић, чију монографију о стварном Крагујевцу имате у рукама, управо је такав – фотограф-уметник. Изабрао је своју тему или му је тема наметнута, свеједно; у сваком случају, добро и плодно сарађују. Фотографијама које је годинама снимао – и чији је избор направио исти такав фотограф-уметник, Предраг Михајловић Циле – Зоран вама и мени фотографијама прича своју причу о граду, једну визуелну сторију која се лако и природно, и без сувишних појединости, одвија пред нашим очима што познато сада гледају као нешто ново или виде оно што никад нису виделе. Од широких планова самог града и околине, преко улица, тргова, пијаца, школа, цркава и свечаности – до појединости свакодневице, људи ухваћених у неочекиваним ситуацијама и из углова који их чине друкчијима него што јесу.

Ова монографија намењена је свима, осим онима које ништа не занима. Пролазницима и дошљацима, онима који долазе у Крагујевац повремено или само поводом свечаних прилика, због посла, спорта, забаве или због љубави, радозналости и доколице. Намењена је и Крагујевчанима – можда пре свега њима. Посебно онима који се непрестано крећу по свом граду, у уверењу да га познају и да не морају никада ништа да сазнају о њему, нити да ствари посматрају из неког новог угла. Уз ову књигу, са мало воље и отворених очију, видеће или ће назрети нека нова лица свог града – који ће тек онда постати заиста њихов, лични, покретан и увек ту. Као талисман који се носи са собом. И, на крају, мада не и на последњем месту, намењена је и чудацима попут мене, који у свему обичном траже зрно необичног и у свакој појединости нашег света назиру меки сјај лепоте.

Парафразирајући један стари наслов, ову књигу бих назвао Крагујевац за почетнике и староседеоце. Додао бих и поднаслов: За радознале, паметне и осетљиве.

Дакле, ако се сматрате таквима – прелиставајте и тражите. Нешто ћете свакако наћи.

Видосав Стевановић

инфо:први први на скали, фото: фб зоран петровић

 

2 коментара на “Представљање фотомонографије „Крагујевац за почетнике и староседеоце“ Зорана Петровића

    1. Аутор

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.