Промоција књиге „Божија воља“ Ђорђа Кадијевића

У среду, 13. септембра биће представљена књига „Божија воља" Ђорђа Кадијевића. О књизи говоре Дејан Огњановић, уредник и

У среду, 13. септембра биће представљена књига „Божија воља“ Ђорђа Кадијевића. О књизи говоре Дејан Огњановић, уредник и аутор. Контакт галерија СКЦ, 19 сати.

Књига једног од највећих домаћих редитеља, најпознатијег по култним филмским остварењима „Лептирица“ и „Свето место“, појавиће се у едицији „Глуво доба“ коју уређују Дејан Огњановић и Миленко Бодирогић.

Роман се бави мрачним дешавањима у Београду и на Умци пред крај другог светског рата, али мање је историјски а више психолошко-егзистенцијалистички, са честим елементима фолклорне фантастике и хорора.

Ђорђе Кадијевић је рођен 6. јануара 1933. године у Шибенику. Средњу школу завршио у Београду. Дипломирао на београдском Филозофском факултету, одсек- историја уметности, 1956. године.

Од 1960. године бави се паралелно историјом и теоријом уметности, уметничком критиком, галеристиком и филмском и телевизијском режијом. Аутор је пет биоскопских играних филмова, шест телевизијских играних филмова, четири ТВ серије, и десет краткометражних и документарних филмова.

До сада је објавио две књиге „Крај рата“ (2001) и „Уметност и обичан човек“ (2007).

„Наговештаји страве присутни су кроз читаву књигу: некад је то психолошка страва потакнута суочењем са најмрачнијим демонима човекове психопатологије (као у бесмисленом насиљу, али такође и крвавој одмазди „Камиџорцу“), некад језовити наговештаји да проказана и избегавана особа заиста шурује са нечистим силама (попут баба „Миленије“), а некад су то наговештаји загробних одјека који настављају да сведоче о нечијој мрачној судбини. Дрекавци се ту чују у глуво доба, „Нечисте куће“ се избегавају а црне бабе и несхватљиве лепотице указују на тајанство међу јавом и међ’ сном које чак и на дневном светлу за собом оставља упитаност и тајну.“
(из Поговора Дејана Огњановића, једног од уредника књиге)

Текст преузет са сајта Студентског Културног Центра Крагујевац
Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.