Промоција збирке песама „Глас из пешчаника“ Бранке М. Касаловић

У среду, 13. децембра, у Кутији шибица (СКЦ) у 19 сати биће представљена збирка песама Бранке М. Касаловић

У среду, 13. децембра, у Кутији шибица (СКЦ) у 19 сати биће представљена збирка песама Бранке М. Касаловић „Глас из пешчаника“.

Основне карактеристике нове књиге Бранке М. Касаловић су: Снажан индивидуални печат исказа, страсни емотивни набој, интелектуални ангажман и оригинална симболизација испеваног у тежњи да се животу да дубљи смисао кроз уметничку реализацију човекове суштине која остаје да потврђује лепоте и патње овоземаљских падова и усхићења.

(из поговора Мр Милице Јефтимијевић Лилић)

Бранка М. Касаловић (1971, Косовска Митровица), дипломирала је на Филолошком факултету, на одсеку социологија-филозофија у Приштини. Њена збирка прича „Скупљачи јесењег лишћа је награђена Чучковом књигом 2014 године.

Бранка М. Касаловић припада реду оних песника којима поверујемо после првог читања и којима се враћамо, јер овакви су песници у поезији увек и само своји, а као такви гласници једне нарочите атмосфере у којој пребивају „скровита позорница и публика“. Ту су и оне „Реке које не потеку“, оне које су, баш као и песници „чуђење свету“ и које вапе за поравнањем какво назиремо у песми „Лош рачун“, али и у оним стиховима у којима видимо ужурбаност и стално присутни пешчаник који опомиње:
„Врати оно што није твоје
Ни више, ни мање од тога.“

Међутим у овој поезији нема поравнања, као што га нема ни у животу, јер стабилан положај, то није живот, а лабилна превирања, сеобе и „Корида“… е то је поезија, то је и љубав, на послетку.
Поклоњено време у ком је књига настајала и онај жар који је дао квалитет, потврда је, да Бранка М. Касаловић није обичан песник и да Глас из пешчаника (глас који не чује свако) вреди читати.

Милан Анђелковић (O Бранки М. Касаловић)

Аутор: Александар Ђорђевић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.