Прва фотографска радња у Шумадији

Прва фотографска радња у Шумадији, настала је у Крагујевцу давне 1890. године. Историју Крагујевца кроз фотографије је вековима

Прва фотографска радња у Шумадији, настала је у Крагујевцу давне 1890. године. Историју Крагујевца кроз фотографије је вековима писала породица Миловановић. Од заборава су чували делове града и знамените личности Крагујевца, али су из прве радње остале само неке фотографије и једна стара лупа.

Традиција да се сви мушки чланови породице Миловановић баве фотографијом почела је када је Драги Миловановић 1920. године званично купио „Фото Ану“. Он и његова четири брата отворили су фотографске радње не само у Крагујевцу, већ иу Смедереву, Лајковцу и Јагодини, а један од браће је био фотограф на терену.
Фотографије које се сада чувају у „Фото Мири“ представљају Крагујевац који је одавно заборављен, а делови града као што су некадашња Мала Вага, пешачка зона, делови насеља Палилула и Масарикова улица са бројним радњама и дућанима, нашим суграђанима су данас скоро непрепознатљиви.

Прва фотографска радња се налазила преко пута биоскопа „Пионир„, где је сада „Маки„. Улице Крагујевца су биле од камене калдрме, а коњи су у запрегама возили трговце и угледне Крагујевчане. Прилику да свој лик забележе у времену имали су само имућнији грађани.

Највећи број фотографија урађених у првом фотографском студију потиче са венчања или су портрети. У времену када су фотографије биле скупе а техником нису владали сви који би то пожелели, већ је процес учења био дуготрајан и скуп, фотографија је скоро па била луксуз.

Данас фото радњи има доста у граду, а прављење фотографија и њихова израда више нису ексклузивитет. Ипак, оно што оне представљају за сваког појединца, али и за историју града није се ни кроз векове променило.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.