Прве кафане – кафана „Јовановац“

Кафана "Јовановац" се налазила у улици Дринчићевој на броју 10 (данас је на том месту Банка Интеса у

Кафана „Јовановац“ се налазила у улици Дринчићевој на броју 10 (данас је на том месту Банка Интеса у улици Саве Ковачевића). Има кафана које су својим угледом остале упамћене до данас због чега их се стари Крагујевчани радо сећају. Ова кафана спада у ту категорију оних градских кафана које су пружале добре услуге у јелу и пићу. Кафана је имала и билијар.

Према сећањима старих Крагујевчана иако је носила име „Јовановац“, кафану су сви знали по кафеџији чика Мики, па се говорило „Код Мике“. Чика Мика је био тако вешт кафеџија, који је умео да угоди госту, па су гости радо навраћали у ову кафану. Због тога је поред пијачних продаваца и сеоске клијентеле, ова кафана имала сталне „вечите“ госте који су  ову велику и лепо уређену варошку кафану изнели и на леп глас. Иако није имала музику и собе за преноћиште, ова кафана је од раних јутарњих часова до ксано увеч била дупке пуна.

Једа од важних топонима старог Крагујева, кафана „Јовановац“ дуго је одолевала зубу времена. После национализације и новом урбанизацијом ова кафана је нестала из координата старог Крагујевца.

Била је то весела крагујевачка кафана коју су радо посећивали крагујевачки боеми, марвени трговци и богати сељаци из околине. Стари Крагујевчани се и данас радо сећају да су код „Чика Мике“ долазили на закуску и да су се ту могли срести највиђенији варошки трговци и најугледнији варошани.

Због „Чика Микине“ закуске Крагујевчанке су мрзеле ову кафану јер мужеви код куће, када се врате из кафане, нису могли да ручају, па су говориле како је „Чика Мика“ за све крив.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.