Први професионални оркестар у Србији – Књажевско сербска банда и прво певачко друштво

Први професионални оркестар у Србији „Књажевско сербска банда“ и прво певачко друштво у Србији Корени музичке уметности у Крагујевцу

Први професионални оркестар у Србији „Књажевско сербска банда“ и прво певачко друштво у Србији
Корени музичке уметности у Крагујевцу зачети су још 1831. године, када у Крагујевац, прву престоницу Србије, долази Јосиф Шлезингер на позив Милоша Обреновића.

Шлезингер 1831године окупља најталентованије младиће и у саставу гарде војске Милоша Обреновића улази и оркестар „Књажевско сербска банда“ која званично постаје први професионални оркестар у тадашњој Србији а Шлезингер њен капелник.Јосиф Шлезингер није био само капелник на кнежевом двору, већ и познати ствараоц тог доба. Поред композиција које је компоновао за позоришне комаде Јоакима Вујића, успео је да врло брзо окупи и заинтересује младе за музику.

Само три године након његовог доласка оснива се Прво певачко друштво у Србији сачињено од чланова Народног суда. Друштво је свој први наступ забележило 14. 10. 1834. године када је Кнез Милош одликован од Султана.
Од тог доба настајаће нова певачка друштва која ће окупљати младе интелектуалце и раднике Војно техничког завода. 1839. године оснива се Хор крагујевачких професора, а 1881. немац Фридрих Хофман, радник Војнотехничког завода оснива певачко друштво “Шумадија”. То друштво се може сматрати школом певања, јер су млади радници “способни за песму” обучавани на посебним курсевима, пре него што би постали чланови хора.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.