Први устав модерне Србије – Сретењски устав

Први устав модерне Србије

Наравно, Први устав модерне Србије – Сретењски устав написан је у Крагујевцу. Узроци доношења Устава од 1835. су пре свега изложени у карактеру владавине тадашњег кнеза Милоша Обреновића. Кнез је успео да се уз Турску подршку уздигне на ранг „баш кнеза“ или врховног кнеза. Након Другог србског устанка, главни кнежев такмац у власти је била Народна канцеларија, претворена 1826. у београдски суд. Незадовољство Милошевим апсолутизмом је довело до дизања многобројних буна. Њихов циљ је био ограничити Милошеву власт. Милетина буна (јануар 1835) је била непосредан повод за доношење устава.

Отац српског новинарства Димитрије Давидовић, обзнанио је правни акт који је запањио Европу, а у Истанбул, Бечу и Москви подигао узбуну већу него било која буна. Устав је донет у Крагујевцу на скупштини на Сретење 14. фебруара, те се назива „Сретењски устав“. Узор су му били најлибералнијих правни парњаци тог времена – Устави Белгије и Француске. Њиме је Србија постала права земља после поменуте две државе која је укинула феудализам, а одреднице које су забрањивале ропство биле су претеча онога што данас зовемо основним људским правима.

Имајући у виду да је устав највиши правни акт једне земље, а да је Србија тада била вазална кнежевина Османског царства, Порта се противила њеном доношењу. Аустрија је такође била против устава, јер га ни сама није имала. Русија је доношење устава прокоментарисла као „француски расад у турској шуми” .Под иностраним притиском кнез Милош је, не жалећи, укинуо устав. Сретењски устав је суспендован после само 55 дана.

Сретењски устав је први модерни српски устав. У њему су изражене потребе српског друштва: национална еманципација, разбијање феудалних установа и аутократске владавине. Устав је рађен по узору на француске уставне повеље од 1814. и 1830. и белгијски устав од 1831. године. Сретењски устав је такође један од првих демократских устава у Европи.Творац Сретењског устава је Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије (Земун) и књажев секретар.

kaldrmas-kragujevac0200

                                                                        

  

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.