Регентова кућа

Данас брука и срамота шта је овај објекат доживео, постао је обична кафана... Уместо да странци у овој

РЕГЕНТОВА КУЋА 
Зуб времена и ратна разарања уништили су многе споменике и зграде од историјског значаја. Ипак, у Крагујевцу је сачувано неколико зграда из времена I Светског рата које плене пажњу значајем личности које су у то време у њима боравиле, и одлука које су у њима доношене.
Међу таквима, истиче се зграда у главниј улици у којој је од 2. августа 1914. до 23. октобра 1915. становао регент Александар Карађорђевић. Ову зграду, неки и данас називају „Регентова Кућа„.

„У улици Краља Александра Првог Карађорђевића, преко пута Саборне цркве, налази се кућа Алексе Обрадовића, дело крагујевачког архитекте Андреје Андрејевића. Изграђена је 1887. године у стилу академизма са богато украшеном фасадом. Испод кровног венца налази се богат фриз са мотивима флоре и фауне, а на кровном венцу се налазе две седеће људске фигуре које придржавају грб са иницијалима и годином градње и то представља најстарију сачувану примену људске фигуре у архитектури Крагујевца. Алекса Обрадовић је био председник градске општине Крагујевац, у време када је кућа саграђена, у центру града, мало изван трговинско – пословног дела града, преко пута Саборног храма. Ова грађевина у правом смислу потврђује тезу, да „Кућа увек личи на власника“ и изгледом одаје слику праве грађанске урбане куће, одише индивидуалношћу, на њој се огледа имовинско стање власника, ау свему представља рационално искоришћен простор“.

У овој згради, преко пута Нове цркве, после II Светског рата радила је Градска библиотека.

ДАНАС БРУКА И СРАМОТА ШТА ЈЕ ОВАЈ ОБЈЕКАТ ДОЖИВЕО ПОСТАО ЈЕ ОБИЧНА КАФАНА… УМЕСТО ДА СТРАНЦИ У ОВОЈ ЗГРАДИ ОБИЛАЗЕ МУЗЕЈ И УЧЕ ИСТОРИЈУ ОВОГ ГРАДА ЊИХ ДОЧЕКУЈУ НЕКИ ЧУДНИ ЗВУЦИ…

Један коментар на “Регентова кућа

Оставите коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.