Регентова кућа

Данас брука и срамота шта је овај објекат доживео, постао је обична кафана... Уместо да странци у овој

РЕГЕНТОВА КУЋА 
Зуб времена и ратна разарања уништили су многе споменике и зграде од историјског значаја. Ипак, у Крагујевцу је сачувано неколико зграда из времена I Светског рата које плене пажњу значајем личности које су у то време у њима боравиле, и одлука које су у њима доношене.
Међу таквима, истиче се зграда у главниј улици у којој је од 2. августа 1914. до 23. октобра 1915. становао регент Александар Карађорђевић. Ову зграду, неки и данас називају „Регентова Кућа„.

„У улици Краља Александра Првог Карађорђевића, преко пута Саборне цркве, налази се кућа Алексе Обрадовића, дело крагујевачког архитекте Андреје Андрејевића. Изграђена је 1887. године у стилу академизма са богато украшеном фасадом. Испод кровног венца налази се богат фриз са мотивима флоре и фауне, а на кровном венцу се налазе две седеће људске фигуре које придржавају грб са иницијалима и годином градње и то представља најстарију сачувану примену људске фигуре у архитектури Крагујевца. Алекса Обрадовић је био председник градске општине Крагујевац, у време када је кућа саграђена, у центру града, мало изван трговинско – пословног дела града, преко пута Саборног храма. Ова грађевина у правом смислу потврђује тезу, да „Кућа увек личи на власника“ и изгледом одаје слику праве грађанске урбане куће, одише индивидуалношћу, на њој се огледа имовинско стање власника, ау свему представља рационално искоришћен простор“.

У овој згради, преко пута Нове цркве, после II Светског рата радила је Градска библиотека.

ДАНАС БРУКА И СРАМОТА ШТА ЈЕ ОВАЈ ОБЈЕКАТ ДОЖИВЕО ПОСТАО ЈЕ ОБИЧНА КАФАНА… УМЕСТО ДА СТРАНЦИ У ОВОЈ ЗГРАДИ ОБИЛАЗЕ МУЗЕЈ И УЧЕ ИСТОРИЈУ ОВОГ ГРАДА ЊИХ ДОЧЕКУЈУ НЕКИ ЧУДНИ ЗВУЦИ…

Један коментар на “Регентова кућа

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.