Саборна црква у Крагујевцу

У најужем центру Крагујевца налази се монументална Саборна црква Успења Пресвете Богородице, једна од најлепших сакралних грађевина из

У најужем центру Крагујевца налази се монументална Саборна црква Успења Пресвете Богородице, једна од најлепших сакралних грађевина из друге половине 19. века у Србији. Због својих димензија и сложеног веиких облика дуго је грађена – читавих 15 година од 1869. до 1884. године. Њу је пројектовао млади крагујевачки архитекта Андреја Андрејевић, иначе један од најпознатијих градитеља свог времена. Он се, за разлику од већине тадашњих архитеката, није школовао у средњеевропским или немачким академијама, већ у Русији, у московској политехници одакле је први у Србију унео утицај руске архитектуре. Андреја Андрејевић је радио у Министарству грађевина као начелник архитектонског одељења и пројектовао је низ значајних објеката. Године 1871. постао је члан Србског ученог друштва.

Крагујевачка Саборна црква композицијом маса, унутрашњим распоредом и конструктивним решењем представља нови тип монументалне сакралне грађевине у Србији. Остварена је на бази византијско – романичних елемената и знатно се разликује од осталих цркава зиданих у том периоду широм Србије. Њена основа је решена у облику слободног крста, без наглашене олтарске апсиде. Изнад централног простора, на пресеку кракова крста, постављена су четири мања кубета. Игра кровова, купола и кровних венаца доприносе општем утиску упечатљивом. Црква је зидана од камена и опеке са малтерисану двобојно кречене фасадама. Декоративни украс скоцентрисан је око улазних врата, прозора и кровних и подкуполних венаца иу себи носи јасне руско – византијске одлике.

И ентеријер цркве богато је украшен. Живописни мермерни под, иконостас са позлаћеним иконама и дуборезни намештај доприносе општем утиску раскоши и елеганције. У црквеној порти налазе се романичка звонара, владичански двор и модеран црквени конак, а читав простор је оивичен оградом од камених стубова и профилисаних делова кованог гвожђа.

Саборна црква је под заштитом од 2005. године.

 

Један коментар на “Саборна црква у Крагујевцу

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.