Шесте Госпојинске свечаности – Обједињени у хармонији

Традиционална духовна манифестација Госпојинске свечаности, коју организује Шумадијска епархија под покровитељством града Крагујевца и уз подршку Школске управе

Традиционална духовна манифестација Госпојинске свечаности, коју организује Шумадијска епархија под покровитељством града Крагујевца и уз подршку Школске управе, ове године биће одржана од 28. августа до 20. септембра под слоганом “Обједињени у хармонији“.

Уз благослов Његовог преосвештенства епископа Шумадијског господина Јована братство Саборног храма организује Госпојинске свечаности како би се подсетили лика пресвете Богородице која је најзаслужнија што се тајна сједињења Бога и човека уопште догодила. Зоран Врбашки, свештеник Саборне цркве, рекао је да слоган “Обједињени у хармонији“ нас подсећа и позива на основну улогу цркве и Хришћана у друштву а то је да преображавју свет, да преображавају човека, време и простор у коме живе и стварају, и да га чине једном хармоничном заједницом, царством небеским. Врбашки је, на данашњој конференцији за новинаре у згради Града, позвао све грађане Крагујевца да узму учешће у овој духовној манифестацији која почиње обележавањем Велике Госпојине-храмовне славе Саборне цркве и траје до 21.септембра, Мале Госпојине, празника који се обележава поводом рођења мајке Божије.

Заменик председника Скупштине града Славица Коминац рекла је да Госпојинске свечаности свакако доприносе квалитету културног деловању у граду. Она је подсетила да се ова манифестација одржава шести пут а да је Град пети пут покровитељ. “Госпојинске свечаности постају традиција и надам се да ће још дуго живети. Сигурно је да наши млади суграђани већ припремају своје радове у оквиру ликовног и литерарног конкурса и оно што нас радује да ће и ове године у оквиру програма бити одржан велики број лепих догађаја који ће допринети богатијем културном животу у Крагујевцу“, рекла је Славица Коминац.

Као и до сада учешће у Госпојинским свечаностима имаће ученици не само крагујевачких већ и школа са подручја региона. Руководилац Школске управе у Крагујевцу Горан Јоксимовић рекао је да су искуства из прошлих година јако лепа и да ће и овога пута у неколико школа бити одржани часови духовности где ученици показују максималну креативност и посвећеност. Најбољи ученици, учесници конкурса, и ове године биће награђени поклоничким путовањем у манастир Хиландар.

О концепту Госпојинских свечаности и овогодишњем програму говорио је кустос музеја “21.октобар“ Марко Терзић који је рекао да ће 28. августа, када свечаности званично почињу, бити одржано традиционално Госпојинско вече на коме ће наступити Бора Дугић и Павле Аксентијевић. Терзић је најавио и да ће 14. септембра у Епархијском центру бити одржана изложба радова на папиру “Четворојеванђеље“ академског сликара Бојана Миљковића коју ће отворити Никола Кусовац.

У Књажевско српском театру 16.септембра Биљана Ђуровић извешће монодраму Надежда Петровић а биће одржано и књижевно вече проф. Јован Пејчић и изложба портрета Светог Саве академског сликара Болета Милорадовића.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.