СКЦ Крагујевац – програм од 06. до 10. јула

Могућа реалност у Књижевним вертикалама кроз Скривену агенду

Уторак, 07. јул – Контакт Галерија у 20:00

Изложба Могућа реалност – Јована Тркуља, Вукица Вукас и Андријана Пајовић

У уторак, 7. јула 2015. године у КОНТАКТ Галерији СКЦ биће отворена изложба МОГУЋА РЕАЛНОСТ, ауторки Вукице Вукас, Јоване Тркуље и Андријане Пајовић. Отварање изложбе је заказано за 20ч. Изложба ће бити отворена до 4. августа 2015.

МОГУЋА РЕАЛНОСТ

Могућа реалност представља збир мисли које креирају свет унутар нас. Такав свет постаје стварност онога тренутка када почнемо да га градимо изван интиме сопствених размишљања, очекивања или страхова. Специфичност слике (фотографије) је то што је она на неки начин паралелни универзум као што је то и свет унутар нас. Она се односи на појавности, она гради нови свет, паралелни универзум, који позајмљује неке елементе из онога што називамо реалношћу, заогрће их илузијом, бележи трагове објеката. Али она јесте показна, може се видети, неретко и опипати, и за разлику од мисли то је чини делом реалности.

Користећи слику, можемо креирати сопствене реалности. То чинимо свакодневно симулирајући могуће верзије реалности фотографијом. Она се ставља у службу учвршћивања света симулације и његових идеологија служећи се због парадоксалних захтева за документарном функцијом фотографске слике, са њеном сродношћу са оним каквим мислимо да наше окружење наликује.Овај цивилизацијски ступањ омогућио нам је путем маспродукције и интернет експлоатације бескрајно поигравање са реалношћу. Сада свако може да представи сопствену реалност као могућу верзију свачије реалности и на то има права. Све три уметнице се на различит начин поигравају с овом темом.

Јована Тркуља је рођена 1984. у Београду. Средњу Школу за дизајн завршила на одсеку за графички дизајн. Дипломирала је на Академији уметности БК у Београду, одсек фотографија, у класи проф. Милана Алексића 2010. године. Добитница Видовданске награде за студента генерације на катедри за фотографију за 2006. годину. Радила је као фотограф у дневном листу Борба. Учествовала у изради каталога за Спортски савез Србије и фотографисала за сајтове клубова Магацин и Office pub у Београду.

Вукица Вукас је рођена у Београду 1983. године. Похађала Академију уметности БК у Београду, смер фотографија у класи професора Милана Алексића и дипломирала 2009. године. Искуство стицала кроз самостални уметнички и професионални ангажман. Члан УЛУС-а од 2013. године. Учествовала у оквиру више групних/самосталних изложби: 2015. „Могућа реалност”, Центар за културу Лазаревац, Србија 2015. „Могућа реалност”, Савремена галерија Зрењанин, Зрењанин, Србија, 2015. „Могућа реалност”, Центар за културу Сопот, Србија, 2014. „Реанимација”, групна изложба, Студентски културни центар, Фабрика, Нови Сад; „Trijenale Mixed Medija”, Галерија Алтернатива, Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Србија; 2013. „Inventia inclusive – Интренационално тријенале проширених медија”, Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Србија; 2010. „Не/реалност”, Завичајни музеј Јагодина, Уметничка галерија у Јагодини, Србија. 2009. Живи и ради у Београду.

Андријана Пајовић, завршила Академију уметности у Београду, катедра Фотографија, у класи профeсора Милана Алексића. Члан УЛУС-а од 2014. у статусу самосталног уметника. Тренутно на мастер програму Универзитета уметности Београд, катедра за културну политику и менаџмент (UNESCO). Учествовала на више резиденцијалних програма, Casa dell’arte, Bodrum, Turkey; Blumen Artist-in-Residence Program, Лајпциг, Немачка; Програм студентске размене: Ecole Supérieure des Beaux-Arts, Ним, Француска. Добила награду: SOTIRI, Интернационална награда за младе фотографе „A Touch of Violence”, Тирана, Албанија.

Среда, 08. јул – Кутија шибица у 19:00

Представљање часописа Књижевне вертикале

Књижевни вертикале су нови часопис у књижевној периодици. До сада су изашла три броја, а као издавач се појављује Удружење књижевника Београда. Часопис ће представити уредници и поједини аутори – Васа Радовановић, главни и одговорни уредник, Живојин Ивковић, уредник за прозу, Срђан Симеуновић Сендан, председник Удружења књижевника Београда, Гордана Ћулибрк, песникиња и Мирјана Милошевић, списатељица из Крагујевца.

Петак, 10. јул – Кутија шибица у 19:00

Пројекција филма са дискусијом – филм Скривена агендa

Циклус ПОЛИТИЧКИ ФИЛМ – пројекција са дискусијом

  • Hidden Agenda, Велика Британија, 1990, 108 мин
  • режија: Ken Loach
  • играју: Frances McDormand, Brian Cox, Brad Dourif
  • језик: енглески
  • титл: српски
  • представља: Тадеј Курепа

 

Улаз је бесплатан!

Крај осамдесетих у контексту конфликта у Северној Ирској. Након убиства америчког активисте за људска права у Белфасту (Северна Ирска) истрагу преузима један од најбољих истражитеља у Британији, познат као човек који не подлеже притисцима. Видећемо, међутим, да ли ће то бити довољно да се на светло дана изнесе истина о политичкој позадини овог убиства.

Филм „Скривена агенда” (Hidden Agenda) чувеног режисера Кена Лоуча отвара питања државног тероризма, спреге политике и тајних служби у спровођењу „државних интереса” и могућности да се државни злочин реши у оквиру државног система. Изнад свега, кључно питање је права приpода система и овај филм га поставља на изузетно ефектан и једноставан начин.

Траје: Изложба – Изложба графика награђених аутора са XVII Бијенала студентске графике Србије – Марија Гавриловић, Ива Калшан, Јелена Савић, Петар Давидовић ‒ Галерија СКЦ

Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона
034/336-122 i 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.