СКЦ Крагујевац – Програм за период 08. 09. – 13. 09. 2015

СКЦ Крагујевац - Програм за период 08. 09. – 13. 09. 2015. године

Уторак, 08. септембар  ̶  Галерија СКЦ у 20:00

Изложба – Односи – Сузана Џелатовић

Изложба Односи, ауторке Сузане Џелатовић биће отворена у Галерији СКЦ у уторак 8. септембра 2015. у 20х. Изложбу ће отворити др Бојан Оташевић, професор на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Изложба ће трајати до 2. октобра 2015.

Циклус слика „Односи“, којим се млада уметница Сузана Џелатовић представља крагујевачкој ликовној публици доноси врло смело промишљање на тему међуљудских односа. У савременом друштву у коме често преовлађује отуђеност, виртуелна реалност и недостатак комуникације, тема односа постаје нарочито интересантна уметницима, посматрачима и тумачима свога времена. Сузана отвара ово озбиљно питање, фокусирајући се и анализирајући у највећој мери своју генерацију. Начин на који уметница ставља своје актере у оквир јавних догађаја, додатно провоцира основну идеју: колико смо искрени према себи и другима, колико смо спремни да будемо своји ризикујући да не будемо прихваћени, или можда сви „играмо игру“ у кући Великог брата.

Ликовни израз у служби је основне идеје. Сузана несумњиво потврђује академско образовање, при чему ради сведено, широко и смело у потезу, колориту, односима светлог и тамног… Велики формат савладава са лакоћом, и он је приагођен теми, ауторка свесно представља своје актере у природној величини, не би ли их приближила посматрачу и нагласила интеракцију. Светло игра важну улогу, наглашава сценичност изрежираног догађаја, јер, сви смо на сцени, као да поручује Сузана, као играчи или као посматрачи.

Приступ у раду, доследност идеји и ликовна инерпретација, наговештава једног уметника који ће несумњиво наћи место на ликовној сцени данашњице, коме ћемо се радовати и са нестрпљењем очекивати нова остварења.

 

Марија Вулић

 

Сузана Џелатовић је рођена 30.05.1989. године у Ћуприји где је завршила основно и средње школовање. Основне академске студије завршила је 2012. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, на одсеку зидно сликарство, у класи професора Жељка Ђуровића, и стекла звање дипломирани примењени уметник. Мастер студије је завршила 2014. године на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарство, у класи професора Слободана Роксандића, стекавши звање Мастер ликовни уметник – сликар. Члан УЛУС-а од 2015. године.

 

Самосталне изложбе:

 1. Изложба цртежа “Цртежи”, Уметнички кутак, Крагујевац
 2. Изложба слика “Слике”, Галерија Стара капетанија, Београд
 3. Изложба слика „Односи“, Музеј Хореум Марги – Равно, Ћуприја
 4. Изложба слика „Односи“, Културни Центар, Јагодина
 5. Ауторска изложба „Ерос“, Музеј Хореум Марги – Равно, Ћуприја
 6. Изложба слика „Односи“, Галерија СКЦ, СКЦ Крагујевац
 7. Изложба слика „Нарушена интима“, Галерија Арт55, Ниш

 

Групне изложбе, избор:

 1. XV Бијенале студентског цртежа, Београд
 2. Колективна изложба студентских радова ,,Еротика”, СКЦ, Крагујевац

2011, 2012. Годишња изложба ЛУК-а, Мали ликовни салон, Крагујевац

 1. В Бијенале мозаика, СКЦ, Београд
 2. Колективна изложба у оквиру међународног фестивала Ш.У.Н.Д, Београд
 3. Колективна изложба „Студентски мозаик”, СКЦ, Крагујевац
 4. IX Бијенале портрета, Шабац
 5. Ликовни салон 30 x 30, “Исток-запад : запад-исток”, КЦ Зрењанина, Зрењанин 2012. XIX Београдска мини арт сцена, Сингидунум, Београд
 6. I студентски цртеж, Краљево
 7. Изложба „Професор и његови студенти“, СКЦ, Нови Београд
 8. Колективна изложба у оквиру ФЕСТУМ-а, СКЦ, Београд

2013, 2014. 42./43. изложба цртежа и скулптура  малог формата студената Факултета ликовних уметности, Дом омладине, Београд, Дом омладине, Београд

 1. VI Бијенале мозаика, СКЦ, Београд
 2. Изложба новопримљених чланова УЛУС-а, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд

 

 

Среда, 09. септембар  ̶  Кутија шибица у 20:00

Књижевно вече Елипсе – Влада Перић

Нулта збирка Владимира Б. Перића, представља прву заротирану елипсу ове поезије. попински загонетни број, округао и савршен као сунце али сам, много сам. То је један од разлога зашто жели да се сретне са тангентом. у тачки додира оне имају исти правац. и то мало место је довољно. потреба да се опише то не- време тог малог не-места додира је подстрек за писање поезије, а она се изводи кроз очуђавање песничког језика матемастилемама и ресемантизацијом носећих појмова књижевне теорије.

 

Светлана Рајчић Перић

 

Владимир Б. Перић рођен је 1976. године у Шапцу. Основне и постдипломске студије књижевности завршио је у Новом Саду. објављивао је поезију, прозу, приказе и научне текстове у часописима „Наслеђе“, „Липар“, „Тиса“, „Стање ствари“, „МозаIQ“ и „Mons Aureus“. уређује „Кораке“, часопис за књижевност, уметност и културу. Докторирао је 2013. године на ФИЛУМ-у са темом Аутобиографска, социјална и поетичка маргина дадаизма Драгана Алексића. До сада је учествовао на преко двадесет иностраних и домаћих научних скупова. ради као професор српског језика и књижевности у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу.

 

Четвртак, 10. септембар  ̶  СКЦ у 22:00

Kонцерт – Howling Owl

„Евија Вебере долази из бајке. Лав Ковач успева да избегне послератни усијани асфалт. Случајно су се сусрели, налетели једно на друго у урбаној гужви и почели заједнички да стварају музику. Howling Owl је њихова свакодневна животна прича.

Комплементарне енергије Евије Вебере и Лава Ковача и њихов однос јинг јанга је оно што чини Авант-поп дуо Howling Owl неконвенционално различитим. Од интимног и крхког до енергичног и насилног трансформишу се попут камелеона из песме у песму, комбинујући своју песничку вештину са дечјом радозналошћу у откривању нових звучних могућности. Користећи глас, синтисајзер, бубњеве, електронику и разне друге мале инструменте, теже да изразе своје променљиве идентитете и у једном тренутку, кроз панк звук, преноси се осећај бунтовништва а већ у следећем изненађујуће нежни, татани осећај мудрости проистиче из њиховог звука. Под утицајем природе, људи и догађаја који их окружују, као и широког спектра музике коју слушају , они своје извођење нуде у облику колажа звучних пиктографа, који тече као наративна форма у филму.“

Евија Вебере, певачица, композиторка и мулти инструменталисткиња, долази из малог града званог Кулдига, у Летонији. Завршила је средњу музичку школу у Вентспилсу, потом Џез конзерваторијум у Гронингену, Холандији.

https://evijavebere.bandcamp.com/album/dream-whispers

Лав Ковач, перкусиониста и композитор, бави се акустичном и електронском музиком. Долази из Новог Сада, а тренутно завршава студије у Гронингену, Холандији. Стални је члан неколико постава Бориса Ковача с којима је наступао широм Европе. Тренутно свира у неколико ауторских састава (KUHN FU, Chillin’ 4tet, Евија Вебере бенд) и води свој ауторски састав  Phantasmagoria www.facebook.com/phantasmagoriaband.

Ово двоје музичара сарађују у неколико интернационалних пројеката (Evija Vebere 4tet/trio, Phantasmagoria), a Howling Owl је њихов нови дуо пројекат. Служећи се електроником, акустичним инструментима и гласом стварају музику која је на граници попа, џеза, минимализма и индие музике. Инспирисани су природом, људима који их окружују као и музиком коју слушају (Bjork, Equilibrium, Steve Reich, Bon Iver, Radiohead, David Lang  неки су од музичких утицаја). У музици коју стварају за овај дуо Евија Вебере и Лав Ковач теже да мимоиђу своје академско музичко искуство и воде се својом интуицијом и дечјом радозналошћу.

 

Петак, 11. септембар  ̶  Кутија шибица у 22:00

Књижевно вече – Ролф Јакобсен –   Вежбе дисања

О књизи говори Марјан Чакаревић и преводилац, Марко Вуковић

Ролф Јакобсен (1907-1994) за кога се може рећи да је један од првих модернистичких књижевних стваралаца у Норвешкој. Јакобсенов стваралачки век трајао је више од пола века, био је један од најцењенијих скандинавских песника и један од покретача песничког модернизма у Норвешкој са својом првом књигом „Земља и гвожђе“ . До сада су Јакобсенове песме преведене на више од двадесет језика. Централна тема у његовим радовима јесте равнотежа између природе и технологије због чега је називан зеленим песником у норвешкој литератури. Због његовог проблематичног држања и подржавања квинслишког режима после Другог светског рата је осуђен због издаје на три и по године тешког рада.

Добитник је великог броја награда и признања, пре свега у Скандинавији.

Књигу Вежбе дисања превео је Марко Вуковић, објавила краљевачка Повеља, а о књизи ће говорити Марјан Чакаревић.

 

Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона

034/336-122 и 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.