СКЦ – програм за период 06. 06 – 12. 06. 2016.

Уторак, 07. јун – Контакт Галерија у 20:00 Изложба – Нова фотографија 7 Изложба Нова фотографија 7 биће

Уторак, 07. јун – Контакт Галерија у 20:00

Изложба – Нова фотографија 7

Изложба Нова фотографија 7 биће отворена у КОНТАКТ Галерији СКЦ у уторак 7. јуна 2016. године у 20 ч.

Групна изложба Нова фотографија 7 обједињује радове 29 аутора, а изабране фотографије, као и на претходним изложбама (од 2010. године и изложбе Нова фотографија 1), постављају кључна питања о изгледу или значењу медија. Изложба ће бити отворена до 30. јуна 2016.

И даље у овом процесу нема дискриминације јер све је вредно фотографисања а сваки метод је добродошао.

Као седма изложба по реду, Нова фотографија 7 представља ауторе на самом почетку образовања као и уметнике са установљеним уметничким каријерама. Ма колико били различити, сви аутори користе медиј као средство истраживања или експериментисања: Михајло Вучинић, Лазар Секулић, Дарја Балшић, Катја Бондаренко, Тијана Манић, Јелена Стевановић, Татјана Петровић, Славка Николић, Реа Васић, Лука Драговић, Наталија Бишчић, Валентина Чукић, Катарина Петровић, Бојана Сапун, Виолета Тешић, Душан Поповић, Горан Златковић, Хана Јовановић Јоцић, Тијана Качаревић, Љиљана Божовић, Милан Алексић, Михаило Васиљевић, Андрија Ранчић, Весна Мићовић, Бригита Бауер, Бранка Недимовић, Дирк Гебхарт, Бенјамин Бекер и Тијана Пакић Фетерман.

Различити теме и приступи фотографисани субјекат трансформишу у нешто више од његове свакодневне функције, а имајући у виду да не постоји ствар која није фотографисана и да не постоји ствар која није фотогенична. Самим тим не постоји јасно одредиште шта је вредно фотографисања или супротно – шта није. Медиј фотографије управо зато треба посматрати као могући надреални начина израза. Почевши од окружења онаквог какво оно јесте, фотографија има моћ да обичне и очигледне детаље претвори у нешто посебно а често и фасцинантно.

„Надреализам лежи у основи фотографског подухвата: у самом стварању дупликата света, стварности другог степена, која ја ужа али драматичнија од стварности каква се опажа природним посматрањем. Шта би могло да буде надреалније до предмета који у суштини производи самог себе?”

Заједно, ови аутори истражују просторе између апстракције и репрезентације, документарне и концептуалне праксе, аналогне и дигиталне технике; и тако подржавају идеју да медиј фотографије, у свим својим облицима, јесте моћно оруђе индивидуалне уметничке праксе.

Сви учесници су професори, сарадници и студенти Нове академије уметности. Виолета Тешић, Мастер студије (текст) Борко Нерић, Докторске студије (плакат). Кустос изложбе проф. Весна Мићовић.

 

 

Среда, 08. јун – Кутија шибица у 19:00

Представљање књиге – Баладе над Ја, Жарко Вељковић

 

„У овом дакле, терапеутском односу песника и његове песме, ми можемо закључити да песнички материјал који је пред нама није поезија за људе који су решили проблеме  и постали срећни у животу. Ово је поезија за интелектуалце у егзилу, за понижене и увређене, за острашћене јер су осујећени, и то у свакој намери да буду препознати у својој особености или бар једноставности својих људских хтења. У наизглед неосунчаним Земљиним пределима привида у ком песници повучено пишу и маштају – Сунце постаје све ближе.” (из рецензије мр Наташе Миловић)

Жарко Вељковић је рођен 1976. године у Београду. По образовању класични филолог, а по вокацији индоеуропеиста, слависта, србиста, романиста, балкански палеолингвиста, етимолог-ономастичар и генеалог. Објавио неколицину научних радова и чланака из поменутих области. Професор, предавач и ментор, сарадник на пројектима везаним за класичну старину и археологију, преводилац. Заправо песник. Баладе над Ја је његова прва збирка, пре свега мисаоне поезије. (биографија преузета из књиге Баладе над Ја)

 

Четвртак, 09. јун – Кутија шибица у 19:00

Представљање књиге – Ехо срца, Александра Обрадовић Чиркин

„Песникиња дефинише свој стваралачки credo: писати искрено, дакле аутентично и проживљено… Да, рећи ће она, речено је све о љубави, али нико није рекао на њен начин оно што је обојено баш њеним емоцијама. То је њено право да своју љубав, своје биће, своја усхићења и патњу саопшти баш на свој начин и буде своја по цену ризика да се понавља, да није у духу модерног доба. Но, зар се живот не понавља, зар се Сунце не враћа, зар трава не ниче изнова… Али, човек који је снагом воље пребродио бол, савладао лекције живота које нас опет враћају себи, креативном поимању себе, стварању новог себе, то је оно што означава победу над хаосом живота, ништавилом и празнином суштинског непостојања, губљења посебности.” (из рецензије мр Милице Јефтимијевић Лилић)

Александра Обрадовић Чиркин је рођена у Београду 1967. године. Ехо срца је њена друга збирка песама. Живи и ради у Аустрији.

 

Петак, 10. Јун – Башта СКЦ-а у 21:00

Концерт – Шпајз и Ларска

 У петак, 10. јуна. Шпајз вам поклања велики рокeнрол концерт у башти СКЦ-а. Поред Шпајза наступиће и крагујевачки састав Ларска. Улаз је слободан

 Почетком јануара 2015. Лука Стоисављевић (бас / вокал ) и Душан Лазић (бубњеви) почињу са стварањем ауторске музике, касније се бенду придружује Филип Станковић (бас), чиме новонастали тројац ,који чине две бас гитаре у експерименту са гитарским ефектима, енергичним ритмом и вокалом, добија карактеристичан звук , слушаоци ће највероватније чути случности и различите утицаје бендова и жанрова, grunge / stoner /alternative rock / new wave.

 

Субота, 11. јун – Врњачка Бања

Учешће Дечијег ансамбла АФА Светозар Марковић на дечијем фестивалу фолклора Разиграно пролеће

У суботу 11. јуна, Дечији ансамбл Академског фолклорног ансамбла Светозар Марковић наступиће на дечијем фестивалу фолклора Разиграно пролеће, у Врњачкој Бањи, који организује КУД Извор.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.