СКЦ – ПРОГРАМ ЗА ПЕРИОД 28.03 – 03.04.2016.

Уторак, 29. март – Контакт Галерија у 20:00 Изложба – СОМОТ и МЕСО, Драга Јовановић Изложба Сомот и

Уторак, 29. март – Контакт Галерија у 20:00

Изложба – СОМОТ и МЕСО, Драга Јовановић

Изложба Сомот и месо ауторке Драге Јовановић биће отворена у КОНТАКТ Галерији СКЦ у уторак 29. марта 2016. године у 20 ч. Изложбу ће отворити Јулка Маринковић, историчарка уметности. Изложба ће бити отворена до 22. априла 2016.

Драга Јовановић припада генерацији уметника која се школовала и ушла у свет уметности и стваралаштва крајем деведесетих година, у времену обележеном ратом, великом економском кризом и општим урушавањем вредности у свим сферама друштвеног, политичког и културног живота земље. Збуњујућа слика стварности, себе, сопственог живота и места у таквој стварности рефлектовала се тада у низу апстрактних слика и цртежа са текстом, рађених у маниру bad-art, у којима уметница снажно, гестуално исписаним речима изражене експресивности и значења која носе критички ангажоване поруке, најављује друштвено-социјални контекст својих даљих стваралачких активности и интересовања.

Уметничком истраживању и дубљем обухвату теоријске платформе „разоткривањаˮ стварности допринело је усавршавање у Kunsthoshule у Каселу (Немачка), које је паралено текло са увођењем медија фотографије као уметничке форме чија су докуметнарна својства у раду потенцирана. У неколико циклуса фотографија из половине прошле деценије, које евоцирају традицију brut-art праксе, уметница се бави темом уско повезаном са сликама масовних медија и стварности савременог капиталистичког „друштва спектаклаˮ и јавне сфере, фокусирајући се на феномен производње, механизме манипулације и (зло)употребе „слике жене као једног од продуката који је до максимума експлоатисанˮ (Д. Ј).

У правцу проширивања поља уметничког деловања према електронској слици као доминантном медију нашег времена, Драга Јовановић последњих неколико година интензивно користи видео, омогућавајући у свом раду увођење „живеˮ стварности, покрета и реалног протока времена. Бројне могућности које пружа монтажа слике и звука, као изражајно средство иманентно медију видеа, допринело је померању тежишта интересовања уметнице са спољашње, друштвене сфере и простора ка унутрашњем, духовном простору и животу појединца, и темама које се односе на личност, процес индивидуације и формирање идентитета, односно феномене (де)конструисања идентитета и условљености тог процеса различитим контекстима.

Видео радови којима се Драга Јовановић представља публици у Крагујевцу, можемо доживети као радове интроспективног карактера, али ширег захвата и значења. У њима уметница испитује однос спољашњег и унутрашњег простора сопствене личности, дајући, као речима у раним радовима, сада битну функцију гласу, којег схвата као место у коме се тело и дух додирују, али и као носиоца радње, односно поруке („I am Dragaˮ, „Your Self is a reflection of Myself” и „The wind here is always soothing”). Истовремено, ови радови су сведочанство дуготрајног промишљања, пажљивих припрема и, што је важно истаћи, континуитета стварања властите поетике чију константу чини особен естетички минимализам, одсуство наратива, дводимензионалност представе, статичност композиције и перфекција у реализацији.

Јулка Маринковић

Драга Јовановић, рођена 1977. године у Чачку. Завршила сликарство на Академији уметности у Новом Саду (1999) а магистарске студије за фотографију, видео и сликарство на Каселском универзитету у Немачкој (2000-2005). У међувремену радила као асистент на проширеним медијима код професора Курта Хауга. У Торонту (Канада) наставља да се бави својим радом, претежно кратким експерименталним филмом. Активно излаже у земљи и иностранству (Немачка, Грчка, Француска, Италија, Бугарска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Португал, Мексико, Русија, Ирска). Тренунтно се налази на релацији Пријевор/Србија и Лондон/Енглеска. Главно тежиште њеног садашњег рада је кратки експериментални филм.

Изабране самосталне, групне изложбе и фестивали:

  1. La Manicle / Sa tellite Brindeau, Arts Visueles Et Spetacle Vivant, Le Havre, Avr, Француска | 2015. Новембарски салон визуелних уметности, Градска галерија Краљево | 2014. ROM Fashion Week’s Fashion Photography, Royal Ontario Museum of Art, Торонто, Канада | 2014. Everybody is Perfect 3, Festival du film LGBTIQ & A, Cinemas du Grutli, Женева, Швајцарска | 2013. Uchronia, The Fifth Moscow Biennale of Contemporary Art, Shchusev State Museum of Architecture, Москва, Русија | 2013. Nicht / Nothing. Nichts ist schöner! / Nothing is more beautiful!, G.A.S.- Station, Tankstelle fur Kunst und Impuls / Gallery Gas – station for Art and Puls, Берлин, Немачка | 2013. 50 ans d’art vi – deo / 50 Years of Video Art, Les Instants Video, Pano ra – ma Tower, Марсеј, Француска | 2013. Bodied Spaces – be/verkörperte Räume, Performance & Video Art Festival, Art Claims Impulse Gallery, Берлин, Немачка | 2013. Now You See Me… Now You Don’t, Festival Miden screening in Chios, Calliopa Artspace in Cooperation with Chios Photography Club, Хиос, Грчка | 2013. Идентитет, Пролећно Анале, Ликовни салон, Дом културе Чачак | 2005. Wolf , Mixed Media, Gallery Seulengang (Gallery of University Kassel), Касел, Немачка | 2004. Daddy I love you , Gallery Sturm, Келн, Немачка | 2002. The Portraits , Gallery Seulengang (Gallery of University Kassel), Касел, Немачка | 2000. Autoritratto, Градска галерија Пожега, Пожега; Галерија задужбине Илије М. Коларца, Београд | 1999. The Wolf, Уметничка галерија Надежда Петровић, Чачак | 1998. 12 Portraits of Draga, цртежи, Галерија Академије уметности Нови Сад, Нови Сад.

Контакт:

draga.jovanovic@gmail.com
http://www.dragajovanovic.com/

Среда, 30. март – Кутија шибица у 19:00

Представљање часописа Сизиф

Гости вечери Александар Марић,  Иван Новчић, Саша Мићковић, Невена Лишанин и Наташа Распоповић.

 Часопис Сизиф окупља углавном младе ствараоце, који се крећу у доменима поезије, прозе, филма, позоришта, стрипа, цртежа и слично. Циљ покретања овога часописа јесте то да пружи шансу талентованим младим људима да нам открију своје потенцијално умеће у овим областима, да им омогући да свој таленат поделе са читаоцима и поштоваоцима уметности, али и то да можда у себи открију и нове таленте или да комбинују постојеће у нешто сасвим ново. Неопходно је непрестано проналазити нове таленте како бисмо увек били у уметничкој кондицији и како бисмо успевали да нешто што заиста вреди не оставимо неоткривеним. Сизиф излази једном месечно, а пожељно је да радови буду послати најкасније до 25. у месецу, и то на следећу мејл адресу: sizif.knjizevni.casopis@gmail.com. Такође, поводом објављивања сваког броја организујемо промоцију тога издања, на коју позивамо младе уметнике који сарађују с нама да гостују, али и све заинтересоване. Промоције се одржавају у просторијама доступних галерија, библиотека, културних центара итд.

Уредништво Сизифа

 

Четвртак, 31. март – Контакт Галерија у 22:00

Концерт – Luz

Luz значи „светлоˮ. Али то је такође сјајно језгро које нико не може украсти од нас, хардкор сопственог постојања, сила која нас гура напред.

Luz је настао 2011. као резултат сарадње Игора Легарија (бас), Ђакома Анћилота (гитара) и Федерика Леа (бубањ), чланова колектива за импровизовану музику ФРАНКО ФЕРГУСОН из Рима. Њихов деби албум Polemonta објављен је у марту 2014. од стране италијанске етикете AUAND у сарадњи са челисткињом Tomek-oм Reid, једном од најкарактеристичнијих музичарки данашње авангардне сцене Чикага. До сада, Luz је извео преко 130 концерата у 8 различитих земаља Европе (Италији, Словенији, Швајцарској, Аустрији, Чешкој, Мађарској, Немачкој и Холандији) како у клубовима тако и на фестивалима (Jazz al Popolo 2012, NOLEBOL Music Fest 2, Peperoncino Jazz Festival 2012-13-14, Rumori nell’Isola 2012, La Strada in Jazz Jazzflirt 2013, SundRes 2013, San Leo Fest 14, Terracina Jazz 14). Њихова музика емитована је од стране неколико радио станица у Италији и у иностранству. Концерт на JazzFlirt Фестивалу 2013 у потпуности је преносио Раи Радио 3 а њихова музика се користила у неколико документараца и филмова који се данас приказују на фестивалима широм света. У 2014. по критици часописа Musica Jazz, LUZ је рангиран као пети у рубрици „бенд годинеˮ а албум Polemonta као девети у рубрици „албум годинеˮ.

 

Траје: Изложба – Фрагменти – Владимир Ранковић – Контакт Галерија; Lomljivo/Fragile – Ана Пиљић Митровић, Јелена Илић – Галерија СКЦ

Ближе информације о програмима СКЦ-а можете добити путем телефона

034/336-122 и 335-050

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.