СКЦ – програм за период 30.05 – 05.06.2016.

Понедељак, 30. мај – Контакт Галерија у 22:00 Концерт – Jazz Monday Овог понедељка имаћете прилику да узивате

Понедељак, 30. мај – Контакт Галерија у 22:00

Концерт – Jazz Monday

Овог понедељка имаћете прилику да узивате у музици John Zorna…

Коме овај геније није познат: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Zorn 🙂

Павле Попов – гитара

Немања Ристовић – Бас

Саша Ранковић – бубњеви

Аца Пејчић – пиано

 

Уторак, 31. мај – Галерија СКЦ у 20:00

Изложба – Графике, Дања Текић

Изложба Графике, ауторке Дање Текић, биће отворена у Галерији СКЦ у уторак 31. маја 2016. у 20 ч. Изложба ће трајати до 17. јуна 2016.

Не постоји ништа конкретније од боје, форме или кретања – чак и најједноставнија линија има одређено значење и може бити носилац симболичне представе која се не ограничава на унутрашњи живот човека или једноставно на несвесно. Људски ум прима, обликује и тумачи слику спољашњег света свим својим свесним и несвесним моћима, а област несвесног не може да продре у човеков доживљај без опажања ствари.

Суштина уметничког стварања лежи у настојању да се опредмети оно што се у једном часу осетило и што се потом сталним оприсутњавањем призива у садашњост. Стварање је стално о-стваривање, опредмећивање онога што се прво показује као слика у нашој свести; оно је настојање да се преношењем у дело максимално приближимо осећају почетка. Стварање не потиче од оптичке пројекције представљеног предмета, већ је еквивалент ономе што је запажено у предмету који је дефинисан својствима одређеног медијума. У апстрактној уметности утемељеној на конструктивном систему који не допушта илузионистичку организацију пикторалног простора, степен визуелног и семантичког сажимања је велики јер произилази из моћи конструисања и апстраховања, као и из чињенице да апстрактна уметност не репродукује објекте и просторне односе света, већ настаје из облика коју су пиктуралне форме саме уметности.

Мајкл Фрајд (Michael Fried) сматра да свако дело минимализма може бити виђено као фрагмент нечега што је потенцијално бесконачно велико.  Сваки фрагмент представља алузију на реалност која га превазилази, али истовремено представља и самог себе, па је и знак сопствене ограничености. Међутим, фрагментарно доживљена и представљена стварност не задовољава унутрашњи стваралачки импулс за сазнавањем и деловањем, што подстиче ствараоца да превазиђе ограниченост фрагмента и пронађе знак који обележава пут настављања и продужавања реалности у времену и простору. Објективне релације човека и света могу бити потпуно остварене у апстрактној уметности.

Апстрактно уметничко дело не представља израз случаја или субјективности, већ откриће субјективног поретка света у аутономном медијуму које је одређено процесом стварања, сопственом материјалном и просторном структуром и аиконичким семиотичким аспектима.

Дања Текић

Дања Текић (1989. Београд) завршила је основне и мастер академске студије на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду.Тренутно је на завршној години докторских студија на истом факултету, ментор ред. проф. Милета Продановић.

Током 2012-2013. године била је ангажована као демонстратор у литографској радионици на Графичком одсеку ФЛУ. Самостално је излагала шест пута (Београд, Краљево) и учествовала на великом броју групних изложби у земљи и иностранству (Македонија, Словенија, Босна и Херцеговина, Румунија, Италија, Пољска, Немачка, Холандија, Велика Британија, Португал, Сједињене Америчке Државе, Бразил, Египат, Кина). Добитница је награде Марко Крсмановић – за иновативни приступ графици, Факултет ликовних уметности (2012), као и Награде Факултета ликовних уметности за графику (2011).

Оснивач Фестивала студената Универзитета уметности у Београду – ФЕСТУМ. Члан Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2014. године.

контакт: danjatekic@yаhоо.com

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.