Сликарство – смисао живота

Интервју са крагујевачком сликарком Татјаном Захар

Интервју са крагујевачком сликарком Татјаном Захар.

Када сте схватили да је сликање Ваш позив?

– Од првих потеза четкицом схватила сам да је сликарство моја највећа страст, али и љубав којој ћу се посветити за цео живот.

Како је изгледала Ваша прва слика?

-Мој први потез четкице на платну забележен је у друштву колегинице и пријатељице Смиље Шуловић, која ми је била подршка и којој сам захвална јер ме је увела у свет из којег не желим изаћи. У њему се осећам заштићена од болне реалности и у њему сам оно што у ствари и јесам: велико дете које се игра оживљавајући своје снове најлепшим бојама живота, хвала Свевишњем.

Који мотиви Вас посебно привлаче и у који правац бисте сместили оно што сликате ?

– Инспирација су ми апсолутно сви мотиви: од пејзажа, мртве природе, преко животињског света до актова и портрета.  Што се тиче правца најчешће су то реализам, хиперреализам, импресионизам иако ме понекад понесе и апстракција.

Која сликарска техника ти је најдража?

– Све су ми технике подједнако драге и „мелем за душу“, но осећам да су моје слике јединствене када су рађене у црнобелој техници, с обзиром на то да посебним осенчавањем постижем ефекат фотореализма. Иначе, радим и уље на платну, пастел…

Имаш ли сликарског узора?

-Да. То је Драган Малешевић Тапи. 

Учешћа на изложбама

– Учесник сам неколико самосталних и колективним изложби у Крагујевцу и околини, а иза себе имам десетогодишње искуство као самоуки сликар који настоји да стално усавршава свој дар, јер ми је душа неисцрпан извор инспирације и љубави.

Какав је положај уметника данас?

-Положај уметника данас није на оном нивоу какав заслужује и у многим случајевима се не цени довољно иако је творац уметничких дела у ствари стваралац, који своје снове настоји да преточи у реалан свет и тиме да смисао животу.

 

Да ли се од уметности може живети?

-У данашње време се не може живети од уметности у финансијском смислу, али ја сам вечити сањар који живи за љубав и уметност, те верујем да ће ме иста временом просветлити кроз име Татјане Захар.

Који мотиви и која техника се показала најисплативијом?

– Галерија ће бити показатељ колико је сликарство исплатива уметност на нашим просторима и које су технике и мотиви најпожељнији.

 

 Недавно си отворила сликарску галерију, који су били мотиви за то?

– Највећи мотиви за оснивање самосталне галерије слика у родном граду су божанска Љубав и идеја да ми уметност омогући да од ње живим с обзиром на то да са, уверена да ће моја дела привући велики број посетилаца, љубитеља уметности.

 

 Које су предности твоје галерије у односу на друге?

– Жеља ми је да у своју галерију унесем оригиналност и душу која ће бити оплемењена разноврсним животним мотивима уз могућност наруџбина по жељи људи. Такође, отворена сам и за сваки вид комуникације и нових идеја које би уродиле плодом јер уметност је Божји дар, она је жива и дише. Ја оживљавам своје слике кроз сваки потез дарујући енергију која ми се враћа кроз лепоту и као таква је препород душе…

Напоменула бих и да ћу бити флексибилна у пословном смислу у намери да изађем у сусрет сваком потенцијалном љубитељу према жељи и датим могућностима…

Имате ли у плану неке радионице за оне који би да науче да сликају или да овладају већ постојећим вештинама?

– Имам велику жељу да у својој сликарској галерији подучавам све заинтересоване љубитеље, малу децу,али и пунолетне особе који би да науче или овладају постојећом вештином на начин којим овладавам кроз потезе четкицом на платну, а и цртежом и у то име позивам све на дружење кроз магичан свет сликарства

 

 Планови за будућност?

– У блиској будућности планирам да своје уметничко стваралаштво са наших простора проширим на иностранство у виду многобројних самосталних изложби као и активирањем кроз удружења и сликарске колоније.

Уметничка сликарска радионица ZAHARGALLERY налази се у Даничићевој 46, а комплетну понуду Татјаних слика можете погледати ОВДЕ

Сања Живковић

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.