Српски новац од 13. до 21. века – Народни музеј Крагујевац

Поводом одржавања „Октобарских свечаности“ у Крагујевцу, Народна банка Србије ће од 16. октобра до 16. новембра 2015. гостовати

Поводом одржавања „Октобарских свечаности“ у Крагујевцу, Народна банка Србије ће од 16. октобра до 16. новембра 2015. гостовати у Народном музеју у Крагујевцу, у Конаку кнеза Михаила, са изложбом „Српски новац од 13. до 21. века“.

Изложба је премијерно приказана јавности у Мисији Републике Србије у Бриселу маја 2012. године, а у Београду, у холу објекта Народне банке Србије на Славији, јула 2013. године поводом Дана Банке.

Изложба, припремана у сарадњи с Матицом српском, приказује основне токове историјског развоја и употребе динара у периоду српске државности. Посетиоци ће захваљујући приказу монетарне историје Србије, представљене пажљиво одабраним примерцима новца и атрактивним принтовима, бити сведоци бурних дешавања и узајамног прожимања различитих цивилизација и култура из којих су настајали аутохтони изрази који говоре о нашем идентитету и припадности.

Oдабрани комади из Нумизматичке збирке Народне банке Србије казују нам своју причу – о успонима и достигнућима наше државе, али и падовима, ратовима и разарањима. Сваки комад симбол је великих настојања српске државе, њеног духа, амбиција и судбине.

Намера аутора је била да се на једноставан и разумљив начин јавности прикаже историјско наслеђе српске државности, духовности и свеопште културе од 13. века до данас. Новац је изложен по хронолошком редоследу и обухвата српски средњовековни новац, новац Кнежевине и Краљевине Србије, новац Југославије и новац Републике Србије. Поред тога, део поставке је посвећен и оснивању и раду Народне банке Србије.

Посетиоци изложбе моћи ће да се упознају и с ковањима српских средњовековних владара, који су по угледу на византијски новац започели богату историју ковања новца у Србији.

Посебну пажњу на поставци привлаче одабрана ковања из периода владавине цара Душана, када је први пут у српској историји на сабору у Серу 1354. године донет Закон о ковању новца. Нове врсте царевих динара, кованих у великом обиму, сведоче о периоду у коме је српска држава достигла моћ недостижну у каснијем периоду своје историје. Међу најлепша Душанова ковања спада динар који је настао у славу његовог крунисања за цара 1346. године. Пажњу привлачи и једна врста новца коју је ковао Вук Бранковић док је владао у областима око Приштине и Скопља, јер је први пут у историји ковања назив динар исписан на новцу једног средњовековног владара.

Након стицања пуне независности на Берлинском конгресу 1879. године, у обновљеној Србији кује се први новац од бакра, а потом од сребра и злата. Међу изложеним комадима издваја се златник кован 1882. године поводом проглашења Србије за краљевину и кнеза Милана за њеног краља.

Након оснивања Привилеговане народне банке Краљевине Србије 1884. године, прве званичне кредитно-емисионе установе обновљене Србије, започиње издавање новчаница у Србији. Међу експонатима, по свом ликовном решењу, издваја се једна од најлепших новчаница коју је Народна банка издала – новчаница од 1000 динара из 1931. године с портретом краљице Марије Карађорђевић, за коју је решење израдио наш познати сликар Паја Јовановић.

Оптицајни новац Републике Србије, који је такође део изложбе, веома јасно указује на посебност српског идентитета. На новчаницама се налазе портрети личности које су дале изузетан светски допринос на пољу науке и културе, док су на кованом новцу приказана значајна архитектонска остварења – поред здања из 19. и 20. века, дати су и прикази српских средњовековних манастира, који представљају прворазредна сведочанства српског културно-историјског наслеђа, међу којима су неки сврстани на листу светске културне баштине.

Народна банка Србије, по други пут од започињања својих изложбених активности, гостује у Народном музеју у Крагујевцу. Своју прву изложбу ван Београда Банка је октобра 2007. године приредила управо у Конаку кнеза Михаила. Изложба с називом „Народна банка Србије – национална и европска институција“ била је организована у склопу манифестације „Дани Народне банке Србије у Крагујевцу“, а поводом „Октобарских свечаности“. Грађани су тада имали прилику да се упознају с радом Народне банке од њеног оснивања до данас, и то кроз архивска документа и фотографије које до тада нису биле доступне јавности.

Оставите коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.